De Alpha Cursus: allemaal kennen we ‘m wel. Samen eten en samen ontdekken wat het christelijk geloof inhoudt. Nu maakte de coronacrisis het samenkomen knap lastig door alle maatregelen. Maar de schakeling naar online was al snel gemaakt. Dat blijkt een heel andere doelgroep aan te trekken, want online sluiten veel meer zoekers en niet-christenen aan dan normaal, vertelt Joost Klok van Alpha Nederland.

Net als voor iedereen was het voor Alpha even flink schakelen in maart 2020, legt Joost uit in Laurens’ Lunchroom “Mijn eerste reactie op een online cursus was: wat een slecht idee! Alpha gaat om samen eten, elkaar in de ogen kunnen kijken, nabijheid, mooie gesprekken. Bij online moest ik gelijk denken aan dat het afstandelijker is en technische haperingen.” Toch is er nu een online cursus. “Er ontstaan prachtige gesprekken waarbij je de ander beter leert kennen. Het kan tóch, hebben we ontdekt.” Het groepsgevoel is ook online aanwezig, vertelt Joost. “Je bouwt echt een relatie op met elkaar, dat is eigenlijk niet anders dan bij een fysieke Alpha.”

Laagdrempeliger

Ook blijkt nu dat meer zoekers en niet-christenen aansluiten bij een cursus. “We denken dat dit komt omdat online een veiliger plek is. Er fysiek naar toe gaan is voor sommige deelnemers best wel een drempel. Vanaf je bank thuis voelt veiliger.” Mensen zijn ook meer gaan zoeken, denkt Joost. “We zijn bijna allemaal wel gaan nadenken over het leven toen alles werd stilgezet. Alpha Nederland heeft onderzoek gedaan, daaruit bleek ook dat een derde van de Nederlandse meer vraag naar zingeving heeft gekregen door de coronacrisis. Er leven gewoon meer vragen.”

Toekomst

Ook in de toekomst kan de cursus wellicht online blijven, geeft Joost aan. “Ik hoop dat we dit kunnen blijven doen. Sommige kerken hebben nu zowel een fysieke als een online Alpha cursus. Dat is heel waardevol. Sommige mensen vinden het spannend om ergens fysiek naar toe te gaan, anderen zijn chronisch ziek en kunnen dat helemaal niet. En je kunt nu ook mensen uitnodigen die misschien in een ander deel of zelfs in een heel ander land wonen maar waar je wel al een relatie mee hebt. We moedigen kerken aan om zoveel mogelijk netten uit te gooien en zo het evangelie te vertellen en te delen.”

Luister hieronder het gesprek met Joost Klok van Alpha Nederland terug. Meer weten over de cursus zelf? Kijk dan op de site van de Alpha cursus.

Beeld: Unsplash