De Bijbel staat vol met inspirerende personages waar we soms weinig van weten, maar van wie we wel veel kunnen leren. In Bij Jorieke vertelde schrijfster, spreekster en overdenker Sarianne van Dalen over Noach. Ze vertelt hoe ze zichzelf herkent in Noach en welke lessen uit zijn leven ook voor ons gelden.

Wandelen

“Noach wandelde met God, er zijn maar weinig mensen in de Bijbel die zo worden getypeerd”, vertelt Sarianne van Dalen woensdag bij Groot Nieuws Radio. “Hij had intiem contact met God. In zijn tijd was hij een man die het helemaal anders deed, dat maakte hem een man van God.”

“Wij kunnen zijn zoals Noach was. We kunnen wandelen aan Gods hand in ons leven. Dat is onze taak als christenen. Noach wilde luisteren naar wat Gods plan was met zijn leven. Dat is nogal wat”, vertelt Sarianne in Bij Jorieke.

Hoogmoedig

Vanuit het verhaal van Noach ziet Sarianne van Dalen lijnen naar het Nieuwe Testament en naar de situatie van vandaag de dag. “In Matteüs staat dat het in de laatste dagen zal zijn zoals in de dagen van Noach. En gisteren las ik in 2 Timoteüs 3 dat mensen liefhebbers zullen zijn van zichzelf, geldzuchtig, grootsprekers en hoogmoedig. (…) Als ik dit lees, denk ik: zijn we er al bijna? Ik zie om me heen in het westen dat we heel erg gericht zijn op het aardse en niet gericht op de dingen van het koninkrijk.”

Het hele gesprek met Sarianne van Dalen kun je hier terugluisteren.


Beeld: Unsplash