Door misbruik in haar jeugd en een opvoeding met een strenge straffende God, groeide Esmèralda op in een wereld van blowen, occultisme, ongezonde eetpatronen en zelfbeschadiging. Alles om maar niet aan de geestelijke pijn te hoeven denken die ze met zich meedroeg. Lange tijd dacht ze dat ook God haar niet waardevol vond en een persoonlijke relatie onmogelijk was.

Esmèralda kwam terecht bij De Hoop en koos daar voor God. Ze besloot zichzelf met de ogen van Jezus te gaan zien. Een lange weg van herstel volgde, waarin ook oude banden hersteld werden. Maandagochtend hoorde je het gesprek dat Jorieke had met Esmèralda opnieuw op Groot Nieuws Radio. Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Bang voor God

God was voor Esmèralda vooral een strenge man die straf. “Ik was ontzettend bang voor hem. Ik was een jaar of zeven dat ik huilend in slaap viel en zei: laat me niet sterven deze nacht. Ik moest blijven leven, anders zou ik naar de hel gaan.” Die gedachtes kwamen door de manier van leven om haar heen. Esmèralda voelde zich slecht omdat ze misbruikt en mishandeld werd. “Ik vluchtte zoveel mogelijk. Op den duur was ik zo weinig thuis. Ik wilde altijd altijd overal spelen en weg zijn. Dat werd me ook kwalijk genomen, dat ik nooit thuis wilde zijn.” Op termijn ging Esmèralda zich ook schuldig voelen omdat ze ‘niks deed’.

Zelfbeschadiging

Esmèralda ging meer eten, begon met roken, gebruikte drugs en alcohol. “De zelfbeschadiging begon met het slaan van mezelf met een hamer op mijn polsen en knieën”, vertelt ze in Bij Jorieke. “Dat werd steeds erger. Het slaan met een hamer werd krabben en heel erg schaven aan de muur, het raspen van de voeten. Uiteindelijk was het glas, spiegels en scheermesjes. Die zijn vlijmscherp. Het werd erger en erger.”

Occultisme

Ze kwam terecht bij jeugdzorg, omdat er geen plek was bij de crisisopvang. Op dat moment komt ze ook in aanraking met occultisme. “Dat begon met horoscopen. Ik las elke dag voor iedereen de horoscoop voor. Door een workshop kwam ik ook in aanraking met handlezen en aura’s. Toen vond ik dat interessant, zeker omdat God stil was.”

Liefde werd voor Esmèralda een vloekwoord. “Ik werd boos als iemand dat woord gebruikt. Er kwamen ook stemmen in mijn hoofd. Die vochten tegen alles wat mooi, goed en liefdevol is. Aan occultisme zitten demonen vast, die gaan ook echt tegen je praten. Dingen als glaasje draaien zijn zeker niet onschuldig!”

Beeld: De Hoop ggz