Waar we het normaal vinden om te bidden en de Bijbel te lezen, en ook om naar de dokter of fysiotherapeut te gaan, negeren we ons lichaam vaak als het aankomt op ons geestelijk leven. Wellnesscoach, stiltetrainer en masseur Tjitske Volkerink wil de balans tussen die drie herstellen, gebaseerd op Bijbelse waarden. Daarom startte ze ruim vijf jaar geleden het Christelijk Spiritueel Centrum. Maandag was ze te gast in Brandstof: “Iedereen voelt in deze tijd het gemis van lichamelijke verbinding!”

Je kunt er nu eenmaal niet omheen dat je met ziel, geest én lichaam te maken hebt. “We zijn zo gemaakt door God; het is de werkelijkheid. Op het moment dat je daar niets mee doet raak je uit balans. Als je bijvoorbeeld heel rationeel leeft, mis je de informatie die je lichaam je geeft. Zo kun je burn-out raken of andere klachten krijgen.” Dat lichaam kan je dus van alles leren, óók over God. “Als we gemaakt zijn naar het beeld van God, dan geldt dat niet alleen voor ons hoofd of hart, maar ook voor ons lichaam. Dus ook dat lichaam wanneer het je in de weg zit, waar je iets van vindt. We hebben zoveel oordeel over ons lichaam, maar ook dat is naar Gods beeld geschapen.”

“De Bijbel staat vol met woorden over het lichaam, maar je moet daar wel in gaan leven. Dat is een enorme drempel, want het zit niet in onze traditie om dat te doen. Ik kon er ook maar weinig over vinden toen ik het ging onderzoeken. Bovendien wordt het niet altijd expliciet gezegd, maar is de gedachte vaak: Straks krijgen we een nieuw lichaam, dus we hoeven er niet zo voor te zorgen. Als onze ziel maar gered is. Dat zie je uiteindelijk ook doorwerken in hoe we met de wereld om gaan. Maar ook daarin kun je juist iets van God laten zien in je omgeving.”

Luister hier het hele gesprek met Tjitske Volkerink terug: