In de stille week maken we op Groot Nieuws Radio een speciaal programma in aanloop naar Pasen. Samen met Wilkin van de Kamp van VrijZijn richten we ons op de laatste 18 uur uit het leven van Jezus. Zeven keer vloeide Jezus Zijn bloed voor ons in die laatste uren, telkens vervulde Jezus hiermee een profetie en schonk Hij ons op een ander vlak genezing en bevrijding.

In Bij Jorieke was Wilkin afgelopen dinsdag te gast om alvast een voorsproefje te geven naar aanleiding van zijn boek Het wonder van het Kruis, dat de leidraad is in de stille week. Dat zijn eerste boek juist over dit onderwerp ging was een Goddelijke opdracht, vertelde hij.  “God sprak tot me terwijl ik aan het spreken was in een dienst. Hij maakte me duidelijk: je gaat een boek schrijven het heet ‘Het wonder van kruis’ en gaat over de zeven keer dat Jezus gebloed heeft. Het was zo duidelijk en krachtig dat ik die dienst heb moeten stoppen, want dat ging niet meer. Ik heb toen een jaar genomen om die laatste 18 uur te bestuderen. Ik wist helemaal niet of het waar was dat Jezus zeven keer heeft gebloed, maar dat bleek te kloppen!”

De Koning in controle

“We hebben het vaak over dat Jezus weerloze lam was, legt Van de Kamp uit.  Volgens hem doet dat beeld alleen geen recht aan wie Hij was op aarde. “Jezus was én het lam van God én de hogepriester die zichzelf gaf tot redding van deze wereld. Dat hogepriesterlijke horen we heel weinig. In Johannes 10 zegt Jezus ‘God heeft mij macht en autoriteit gegeven om mijn leven neer te leggen’. Jezus is niet vermoord, maar gaf Zijn leven! En Hij had de macht om het ook weer op te pakken. Ik heb de opdracht gekregen om te laten zien dat Jezus alle macht had in de laatste 18 uur van Zijn leven. Jezus ging de lijdzame weg, maar was ook de koning die zelf steeds in controle was. Ze konden Jezus niet gevangen nemen als Hij het niet toestond, de soldaten storten ter aarde toen ze hem moesten arresteren.”

Bloed zweten

“Jezus is vol liefde moed en kracht! De kerk mag net als Jezus zijn als ze bespot en beschimpt wordt, vol van bovennatuurlijk kracht en liefde. De eerste keer dat Jezus bloeddruppels zweette was in de hof van Getsemane. Als je onder bovenmenselijke druk komt te staan, dat is bekend van piloten die onder enorme G-krachten zitten, dan knappen de haarvaatjes in je hoofd en vermengd je bloed met zweet. Nooit zullen we beseffen wat er hier op Jezus afkwam, wat het betekende dat Hij die zonder zonde was voor ons tot zonde gemaakt werkt. Maar hij stond onder onmenselijke druk,” benadruk Van de Kamp.

De Stille Week

In het programma De Stille Week neemt Wilkin van de Kamp ons mee in wat het vandaag voor ons betekent dat Jezus zeven keer bloedde. Een week waarin we de grootheid van Jezus en de grootheid van het kruis gaan ontdekken.

De Stille Week is vanaf zondag 28 maart tot en met zaterdag 4 april elke avond te horen tussen 20 en 21 uur.

 

Luister het hele gesprek met Wilkin van de Kamp hieronder terug. Zijn boek ‘Het wonder van het kruis’ is te koop bij Kameel.nl. Door via deze link te bestellen steun je het werk van Groot Nieuws Radio

Beeld: Unsplash