Wat is inspiratie, waar komt het vandaan, kan je het zoeken en wat als je inspiratie mist? De uitzending van Bij Jorieke stond woensdag in het teken van… inspiratie! “Je kunt alleen maar dingen doen met geestdrift als je een bron hebt waar dat uitkomt”, vertelt dominee Ron van der Spoel. “Voor gelovigen is de diepste bron God. Inspiratie is iets dat je ontvangt. Dat raakt iets in jou waardoor er een snaar gaat trillen en je in beweging komt.”

Stuiteren

Als Ron Van der Spoel moet (s)preken, komt volgens hem de inspiratie altijd van buiten hemzelf. “Eerst moet ik zelf geraakt of geïnspireerd worden voordat ik het door kan geven aan anderen, waardoor zij ook weer geraakt worden”, vertelt Ron. “Voor mij heeft inspiratie wel met mijn hart te maken. Als ik geraakt wordt in mijn hart en mijn diepste emotie, pas dan kom ik in actie, ga ik het doen of zet ik me ergens voor in.”

Maar wat als hij geen inspiratie heeft voor een preek? “Meestal begint het met een Bijbelgedeelte dat je op hebt gekregen of dat je zelf hebt uitgekozen en denkt: wat moet ik hiermee? Dan ga je ook vanuit je vakkenis te werk, je weet hoe je in de Bijbel kan spitten, dat heb je geleerd. Maar dan ga ik spitten, niet om zoveel mogelijk nieuwe kennis op te doen amar om te kijken: wat raakt me? Wat is God hier aan het zeggen? Wat is de Heilige Geest aan het doen in dit bijbelgedeelte? Daar onstaat inspiratie. Je opent jezelf om iets echt binnen te laten komen. Ik zit dan soms echt te stuiteren achter mijn bureau van wat er is gebeurd.”

Leermeester

Is het goed om mensen als inspiratiebron te zien? Ron van der Spoel: “Als je mensen tot voorbeeld maakt, komen de teleurstellingen ook. Er zijn sommige dingen die ik mooi vind in mensen, maar ik zal hen nooit als voorbeeld noemen. Als ik ze beter leer kennen, weet je ook dat er weer van alles op aan te merken is. Anne van der Bijl bijvoorbeeld, ik vind hem heel inspirerend. Dat komt omdat ik zie hoe hij met God omgaat. Maar hij si ook een mens, dat zag ik toen we samen reisden. Ik noemde zelf altijd Henk Binnendijk als mijn leermeester. Ik vind zijn manier van omgang met God inspirerend, maar hij is ook een mens met gebreken. Dat zal hij zelf als eerste zeggen.”

“Uiteindelijk komt inspiratie van God”, zegt Ron van der Spoel. “Het is iets dat je kan doorgeven aan anderen. De meeste inspiratie vind ik toch echt in de stilte.” Het hele gesprek met Ron van der Spoel kun je hier terugluisteren.