Halloween komt er weer aan. Op 31 oktober wordt het griezelfeest gehouden waarbij kinderen verkleed langs de deuren gaan voor snoep. Onder christenen leven er veel vragen: kan ik meedoen aan dit feest of niet? In Barendrecht organiseren verschillende kerken een alternatief feest: Happyween.

De nacht van Halloween is een nacht met veel geestelijke activiteit. Oorspronkelijk komt Halloween voort uit een Keltisch feest waarbij wordt gedacht dat de lijn tussen het rijk van de levenden en de doden heel erg dun is.

God van licht

In Barendrecht kiezen ze daarom om Happyween te vieren, omdat niet iedereen houdt van griezelen. “Met Happyween vieren we de God van licht, de God van de levenden. Eigenlijk het tegenovergestelde van Halloween”, vertelt Corma Bezemer maandag bij Groot Nieuws Radio. “We hebben lekker net zoveel snoepjes, een kidsmiddag, een lampionnenoptocht een een fantastisch slotfeest. Het wordt een en al vreugde, gezelligheid en blijdschap. Daar gaat het om.”

“Ook niet-christenen kunnen het meevieren”, benadrukt Corma. “Iedereen is van harte welkom, het is een feest voor iedereen. Niet iedereen houdt van griezelen. Vanuit mijn christelijke achtergrond vier ik geen Halloween, omdat het niet past bij wie God voor mij is. Als mensen die geen Halloween willen vieren vanuit opvoedkundig perspectief, dan is dat prima.”

Timing

De droom van Corma Bezemer is dat er over een aantal jaar op veel meer plekken Happyween gevierd gaat worden. “Ik merk dat er ontzettend veel behoefte aan is. Ik krijg erg veel leuke reacties, niet alleen van christenen. Zelfs vanuit de middenstand zei iemand: volgend jaar willen we ook Happyween gaan vieren. Ik voel het ook wel als Gods timing.”

Het hele gesprek met Corma Bezemer kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash