Het is dit jaar 25 jaar geleden dat Henri Nouwen overleed, en daarom is er een tijdschrift over hem verschenen: ‘Henri.’ De Nederlandse priester woonde jarenlang in Amerika, en is onder meer bekend van zijn boek ‘Eindelijk Thuis.’ Maar hij schreef veel meer, en in Amerika is hij één van de meest gelezen christelijke schrijvers. Hoe kan het dat zijn boodschap zo aanspreekt, ook vandaag nog? Annemarie Biljard sprak erover in De Nieuwe Morgen met Leo Fijen, hoofdredacteur van het tijdschrift.

Fijen: “Misschien is het de kern van wat hij wil zeggen: het gaat er niet om wat je functie is, wat je bezit, en ook niet wat anderen over je zeggen, maar dat je altijd mag weten dat je het geliefde kind van God bent. Hoe je leven er ook uit ziet, en waar je ook gefaald hebt. Dat is een enorme troost in een tijd waar mensen het liefst ergens willen thuiskomen. Je kunt altijd thuiskomen in je eigen hart, bij God zelf.”

Waarom zat al die wijsheid in deze ene man? “Zijn geheim is dat hij geen heilige is, maar een rusteloze zoeker. Die rusteloosheid en gebrokenheid heeft hij altijd met zich meegedragen. Uiteindelijk vond hij, ondanks zijn enorme levensloop, vrede in de weg naar beneden. Het gaat niet omhoog, wat je misschien zou verwachten, maar zo diep mogelijk omlaag. Dat maakte hem zelf tot mens en vader. Hij vertelt niet óver geloven en spiritualiteit, maar hij ís het. Zijn meest persoonlijke verhaal is daarom zijn meest universele verhaal. Want we zijn allemaal gewonde mensen, en dat is een bevrijdende boodschap.”

Luister hier het hele gesprek terug:

Afbeelding: hourofpower.nl