Jan Willem van der Straten – vooral bekend onder zijn  naam Dominee Baardmans – staat bekend om zijn positieve vlogs en columns. Jong en oud spreekt hij aan met heldere taal en een optimistische kijk op het leven. Hij schreef het boek ‘Je kunt het!’ met tien lessen voor een zinvol leven. “Bijbelverhalen zijn voor mij inspirerend. Er is een God, iets hogers, dat op de een of andere manier ons gewild heeft.”

“Met de Bijbel in de hand kun je het best over zingeving hebben. Ik denk dat de Bijbel een boek is dat zegt dat het leven wel degelijk zin heeft”, vertelt Jan Willem van der Straten woensdag in Brandstof bij Groot Nieuws Radio. In zijn boek deelt hij tien bouwstenen die je helpen om te zoeken naar een zinvol leven.

Jan Willem van der Straten is freelance dominee, maar het geloof was lang voor hem niet vanzelfsprekend. Hij groeide op in een niet-christelijk gezin, maar kwam zelf op het spoor van geloof toen hij 13 jaar was. “Sindsdien heeft het geloof en de Bijbelverhalen me nooit meer losgelaten”, vertelt hij.

Vlotte televisiedominee

“Toen ik 13 was, woonde ik in Helmond in een bosrijke omgeving. Ik was nooit zo van het boomhutten bouwen, maar zat vaak op mijn zolderkamertje achter mijn computer. Ik was een beetje een computernerd, dat ben ik nog steeds wel”, vertelt Jan Willem. “Op een zaterdag kocht ik een computer, die sloot ik op zondag aan. Het was een computer waar je ook televisie op kon kijken.”

“Op een geven moment zag ik een man in een pak een verhaal vertellen. Ik dacht: dat is iets uit de financiële wereld of economisch, oftewel: saai, want dat interesseerde me geen bal. Maar ik klikte op het minnetje in plaats van het kruisje, daardoor ging het geluid door. Het bleek geen econoom te zijn, maar een vlotte televisiedominee uit Amerika. Hij had niet meteen over God en de Bijbel, het ging over het leven. Over onze hopen, dromen, angsten en verlangen. Gewoon de dingen van het leven.”

Rijke beleving

“Uit zijn zijn verhaal bleek iets van hoop, positiviteit, vertrouwen, maar ook de diepere laag: de verbinding met God en de Bijbel. Toen dacht ik: hier ben ik nooit mee groot gebracht, maar dit heeft wel iets te zeggen over mijn leven. (…) Het was alsof mijn wereldbeeld omdraaide. Alsof ik een andere bril kreeg om mee te kijken. Het was een rijke beleving in mijn binnenste.”

Jarenlang keek hij naar de preken van Joel Osteen, zoals die vlotte televisiedominee heet. Ook ging hij met zijn grootmoeder mee naar de kerk. “Mijn grootmoeder was hervormd, toen ging ik mee naar de protestantse kerk in Helmond. Maar dat ovnd ik helemaal niks, het was een taal die ik niet sprak. Het evangelie, zoals ik dat heb leren kennen vanuit Amerika, was meer evangelisch, met moderne muziek en op een hele andere manier gebracht. Het was een cultuurshock toen ik voor het eerst in een protestantse kerk kwam.”

“Nu ga ik regelmatig voor in protestantse en remonstrantse kerken. Die traditie heb ik me eigen gemaakt, maar dat was wel twintig jaar wennen”, aldus Jan Willem.

Het hele gesprek met Jan Willem van der Straten kun je hier terugluisteren. Het boek ‘Je kunt het!’ kun je bestellen op Kameel.nl. Door via deze link te bestellen, steun je het werk van Groot Nieuws Radio.

Beeld: Facebookpagina Dominee Baardmans