Bij de camping denk je al snel aan tenten, met je wc-rol naar het toiletgebouw, het zwembad, en bovenal een hoop gezelligheid en niets moeten. Maar ken je ook al de campingpastor? Monique is dat, en vertelde in De Dag Van Vandaag wat het precies inhoudt. “Het is een seculiere camping, maar ik ben hier samen met de Heer.”

Deze zomer strijkt Monique vanuit het werk van Dabar van de IZB als campingpastor neer op de camping. Iedereen die het wil kan op de ‘praatstoel’ van Monique zijn of haar verhaal komen doen. Hiervoor kiest ze een niet-christelijke camping uit. “Je hebt hier een complete afspiegeling van de maatschappij. Ook qua geloof, of juist atheïsme of ietsisme. Het is boeiend als je in gesprek gaat met mensen. Mensen gaan even peilen, het duurt even voor je vertrouwen wint. Maar als dat er is, ontstaan er mooie, boeiende gesprekken.” Elke dag begint Monique heel bewust met een gebed of God de gesprekken wil leiden. “Dan vraag ik: ‘Heer, voor wie mag ik er vandaag zijn?’ En ik merk absoluut dat Gods hand daarin is.”

Relaties bouwen

Monique is drie weken lang op de camping aanwezig en is dan de hele dag beschikbaar om mee te praten. Ze gaat als een aantal jaar naar dezelfde camping, juist ook om relaties op te kunnen bouwen. “Er was bijvoorbeeld een mevrouw die het eerste jaar dacht: ‘ja dáág, daar ga ik niet heen’. Het tweede jaar dacht ze: ‘ik wil wel, maar ik durf niet’. En dan nu eindelijk komt ze en heeft ze twee uur zit te praten.”

Vruchten zien

Er was eens iemand waarvan ik dacht: ‘Hoe kan ik die persoon ooit dicht bij Christus brengen’. Dat die persoon uit zichzelf vragen ging stellen, dat vond ik fantastisch. Ik kan niet meer dan er zijn, luisteren en Jezus laten zien. Dat zo iemand zegt: ik ben er klaar voor om de Heer te ontvangen. Dat vind ik gááf. Dat is een vrucht waarvan je hoopt dat ‘ie ooit komt, maar dat je het zelf mag meemaken is heel bijzonder.

Luister het hele gesprek met Monique dat Marien had in De Dag Van Vandaag hieronder terug.