Wat is het nut van sporten en waarom is het zo gezond? En kun je ook doorslaan met sporten? De uitzending van Bij Jorieke stond woensdag in het teken van sport. Rosaline McDonald is leefstijlcoach bij Gezond en Weldoen en is fanatiek wandelaar en beoefenaar van fitness. Ze geeft 4 tips om zelf mee aan de slag te gaan.

Tip 1. Als je nog niet gewend bent om te bewegen, begin dan met wandelen. Niet-bewegen kan zo’n gewoonte worden, dat je denkt dat het normaal is. Je voelt je dan niet goed als je in beweging komt.

Tip 2. Voel je je te moe om te gaan sporten? Zet je er dan toch toe, al is het maar een wandeling van 5-10 minuten. Je gaat daardoor goed diep ademhalen. Daarna voel je jezelf beter en minder moe. Je moet er even doorheen om te ervaren dat je je beter gaat voelen, maar dat lekkere gevoel kan een stimulans zijn om het de volgende keer weer te doen.

Tip 3. Veel mensen leggen de lat in het begin veel te hoog. Ze denken aan tv-programma’s met bootcamps en dat schrikt af. Dat is niet de manier om te beginnen met sporten, dat zit ‘m in kleine stapjes. De Hartstichting houdt de richtlijn aan van 10.000 stappen per dag. Dat is wel erg veel om mee te beginnen, maar met 5.000 tot 6.000 stappen per dag beweeg je in principe al genoeg om je gezondheid op peil te houden. Daar bovenop kan je nog sporten voor extra gezondheidswinst.

Tip 4. Je hoeft niet meteen naar het sportcentrum toe waar het lijkt dat iedereen het 100 procent goed lijkt te doen. Je kan ook een buddy in je omgeving zoeken om mee af te spreken om samen dingen te doen. Denk terug aan wat je als kind leuk vondt om te doen. Dat kan dansen zijn of voetbal. Daar kun je nu nog steeds plezier in beleven.

De hele uitzending met Bij Jorieke kun je hier terugluisteren. Jorieke sprak in deze sportspecial ook met oud-topsporter René Ruitenberg én presentator Nando Kok werd verrast met een uurtje sportinterventie.

Beeld: Unsplash