Wie in het onderwijs of de zorg werkt, ervaart zijn of haar werk vaak als emotioneel veeleisend. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Bram Beute is coach en oprichter van Vivento, dat coaching en ontwikkeling biedt met als uitgangspunt: verbinding. Hij legt uit hoe je emotioneel betrokken kunt zijn zonder dat het veeleisend wordt.

Het is begrijpelijk dat zorg en onderwijs hoog scoren wanneer het gaat om emotionele betrokkenheid én dat het werk als emotioneel veeleisend worden ervaren, legt Beute uit. “Dit komt omdat het relationele beroepen zijn. Het is werk waarbij je altijd in relatie staat, met een leerling of met iemand die je zorg of hulp biedt. Het gaat je aan het hart. Op het moment dat het emotioneel veeleisend wordt, zit er dwang of plicht in waar je niet onderuit kunt. Dat vraagt veel van iemand.”

Beweging

Wat zijn de uitdagingen voor iemand die emotioneel veeleisend werk doet? “Leer goed luisteren naar je emoties,” benadrukt Beute. “Emotie is innerlijke beweging. Door je emotie aan de kant te schuiven zet je die beweging stop. Maar die beweging heb je juist nodig om de emotie af te maken, om te zorgen dat je ruimte maakt voor verdriet of frustratie. Dat kan best op een later moment. Maar zorg er voor dat je emoties die ruimte krijgen.”

Ruimte maken

Ruimte geven aan die emoties helpt om te voorkomen dat iets emotioneel veeleisend wordt. Beute geeft een voorbeeld: “Stel, je komt uit de kerk en staat nog even te kletsen, maar je kind hangt aan je benen en wil graag spelen. Op het moment dat je het kind aan je broekspijp blijft trekken en je negeert dat, dan blijf je er last van houden. Als je bukt en vraagt: wat is er? dan kan het kind zeggen dat het wil spelen, en kun jij antwoorden dat jullie over 5 minuten gaan. Dan zal het kind rustig worden. Zo werkt het ook met emoties. Geef het aandacht, dan wordt het rustiger en kun je je werk afmaken, terwijl je op een later moment je emoties ruimte geeft door een lekker potje te janken of je frustraties over je collega’s te uiten aan je partner.”

Luister hieronder het hele gesprek uit De Nieuwe Morgen. Hierin vertelt Bram Beute ook hoe je je grenzen kunt bewaken en voorkomen dat emotioneel betrokken zijn doorslaat naar emotioneel veeleisend.