De kritiek op de coronamaatregelen neemt toe. Naast politici moeten ook leden van het Outbreak Management Team het ontgelden, en dat gebeurt vooral via sociale media. Deze week liet een aantal van deze corona-experts weten de agressieve reacties beu te zijn, en er niet langer op te reageren. Eén van hen is viroloog Marion Koopmans. Ronald Koops sprak haar vrijdag in De Nieuwe Morgen. “Ik vind dit gedrag niet normaal.”

Koopmans: “We worden als wetenschappers aangevallen. Nu hoort het bij ons werk om uit te leggen wat er speelt, vragen te beantwoorden en in discussie te gaan. Daarom vind ik het belangrijk om actief te zijn op social media. Helaas zijn er ook mensen die nauwelijks een rem hebben in het uiten van beschuldigingen, en die echt persoonlijk worden. Zo worden we bijvoorbeeld ‘moordenaar’ genoemd, of schrijven ze heel vervelende seksueel getinte opmerkingen.”

Nu komt agressie op sociale media wel vaker voor. Koopmans: “Het lijkt er helaas bij te horen. Daarvan kun je zeggen: Moeten we dit dan maar accepteren? Zelf vind ik het niet meer normaal.” Daarom heeft ze samen met OMT-leden Marc Bonten en Jan Kluytmans gekozen om niet langer op anonieme accounts of agressieve berichten te reageren. “Wij geven een advies op basis van wetenschappelijke inzichten, maar de uiteindelijke uitvoering van het beleid ligt niet bij ons.”

Dat mensen de huidige crisis een beetje zat zijn, zou een verklaring kunnen zijn voor het gedrag. “Je merkt dat mensen er klaar mee zijn. Dat is heel begrijpelijk, maar helaas moeten we er niet vanuit gaan dat het virus weg is. Dat is wel duidelijk.” Het aantal coronabesmettingen loopt weer op en bereikte deze week een nieuw hoogtepunt. Nederland is door België, Duitsland en inmiddels ook Denemarken aangemerkt als risicogebied. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd concludeert dat Nederland niet klaar is voor een tweede golf, die er wel aan lijkt te komen.

Luister hier het hele gesprek met Marion Koopmans toe:

Afbeelding: Unsplash.com