Boodschappen doen voor je oma of 24 uur per dag zorgen voor je gehandicapte partner. Mantelzorg is mooi, maar de druk op mantelzorgers neemt toe. Op de Dag van de Mantelzorg wordt er extra aandacht gegeven aan de 5 miljoen mantelzorgers die Nederland heeft. Volgens Irma Donkersloot  van MarthaZorg is dat hard nodig. “Ik zou het mooi vinden als de overheid de mantelzorg meer zou ondersteunen”, zegt ze tegen presentator Annemarie Biljard in De Nieuwe Morgen.

Eén van de grote problemen bij mantelzorg is eenzaamheid. “Mantelzorgers komen in een isolement terecht doordat ze minder andere dingen kunnen doen”, zegt Irma. “In het begin helpt het netwerk nog, maar dat wordt minder als het langer duurt.”

Zorginstellingen

Niet alleen thuis is eenzaamheid aan de orde van de dag. Anders dan veel mensen denken is het ook in zorginstellingen een belangrijk aandachtspunt. “Juist binnen een instelling hebben de bewoners behoefte aan een luisterend oor”, vertelt Irma. “Zeker als diegene net is geplaatst en diegene aan een nieuwe omgeving moet wennen is het prettig om gevoelens te delen. Degene die thuis achterblijft heeft echt te maken met verdriet omdat ze niet meer samenwonen. Het is goed om zulke mensen extra aandacht te geven.”

Vrijwillig?

Hoewel men meestal over ‘vrijwillige mantelzorg’ praat, is de praktijk vaak anders, weet Irma. “Men rolt er meestal in als een naaste zorgbehoevend wordt. Vaak is het emotioneel zwaar voor mantelzorgers. Zo kan men te maken krijgen met veranderend gedrag, zoals bij dementie. Daarnaast moet het gecombineerd worden met dingen als werk.” Gelukkig ziet Irma ook een lichtpuntje: “Werkgevers werken steeds meer mee. Zo kun je zorgverlof krijgen om mantelzorg te kunnen geven.”

Bron foto: Unsplash