Jongeren tussen de 18 en 25 jaar zijn steeds minder gelukkig. Waar ze in 1997 nog de gelukkigste leeftijdsgroep waren, hebben ze in 2021 juist het laagste aandeel gelukkigen. Christelijke psycholoog Marieke Meijer is zelf niet zo geschrokken van de cijfers: “Geluk is een beleving, het is logisch dat daar schommelingen zijn door de jaren heen.”

Slechts 77 procent van de jongeren noemt zichzelf tevreden, in 1997 was dat nog 85%. Hoe kan dit en wat moeten we met deze resultaten? Youri vraagt het in De Nieuwe Morgen aan Marieke.

Een van de belangrijkste factoren van geluk is relaties. In haar praktijk merkt Marieke dat vooral jongeren rond de twintig het contact met anderen misten.  Deze groep jongeren zoekt die relaties vooral buiten de deur, en dat kon even niet.

Geluk vinden bij Jezus

Er is ook nog een ander soort geluk, Marieke noemt dat ‘eeuwig geluk’. Dit geeft haar werk als Christelijk psycholoog een diepere betekenis: ‘De behoefte om er te mogen zijn is erg bepalend bij geluk. Dat je er werkelijk toe doet in het leven. Als je gelooft in Jezus, hoeft dat niet. Dan ben je al helemaal oké, je hoeft niks meer te bewijzen. Dan kun je ontspannen en aan anderen laten zien dat je mag genieten van wat je krijgt. Ik zie als mensen geen relatie, geld of werk hebben alsnog heel gelukkig kunnen zijn in dat besef.’

Definitie van geluk

Het woord ‘geluk’ interpreteren we nu misschien wel helemaal anders dan vijfentwintig jaar geleden. Het gaat altijd om een gevoel, een strakke definitie formuleren is dan ook lastig. Zelf ben je vrij om te bepalen wat je gelukkig of tevreden zijn noem. De interpretatie van de onderzoeksresultaten vraagt dan ook wat nuancering.

Marieke vindt het logisch dat juist de jongeren minder gelukkig waren: “Dit is de doelgroep die veel meer behoefte heeft aan relaties dan andere doelgroepen. Andere belangrijke factoren bij geluk hebben ze over het algemeen niet zo stabiel. Dit gaat om factoren als werk, status en geld.”

Geluk meten, hoe doe je dat eigenlijk?

Het CBS doet al jarenlang onderzoek naar geluk. Wanneer je de juiste vragen stelt, is het goed te meten. Mensen zich al snel dat het goed gaat, daarom is het belangrijk om de vragen goed te formuleren. Bij dit onderzoek konden de ondervraagden per categorie aangeven hoe gelukkig ze zich voelden. Ook als je van plan bent om je beter voor te doen, maak je bij dit soort vragen toch onderscheid. De vragenlijst kon je anoniem invullen, ook dat bevordert de eerlijkheid van de deelnemers. Je hoeft je voor niemand hoog te houden. Dit maakt het onderzoek zeker betrouwbaar, volgens Marieke.

Luister hier het hele gesprek terug: