Lang waaide lifestylecoach Sharon Numan met elke wind mee en volgde ze elke voedseltrend: van glutenvrij en geen E-nummers meer tot suikervrij eten. Het maakte haar leven heel ingewikkeld en het leverde niks op. Op een gegeven moment is ze dingen gaan loslaten. “We kunnen ontspannen met voeding en gezondheid omgaan, zonder alles als goed of fout te labelen en je aan allerlei regels te houden”, vertelt Sharon donderdag in Bij Jorieke.

Zelfcompassie

“Ik hoopte mezelf gezond te eten, maar ik merkte dat het niet zo werkte”, aldus de lifestylecoach van Voedzo. Sharon Numan vertelt dat het veel meer om zelfcompassie gaat: jezelf liefhebben en leren omgaan met eten waardoor afvallen een secundair doel wordt.

“Ik hoop dat mensen leren blij te zijn met zichzelf, dat ze weten wie ze zijn en dat ze genieten van zichzelf. Maar ook dat ze vrij zijn en kunnen genieten van eten en kunnen eten wat ze willen. Dat je gewoon vanuit wat je wil gezonde keuzes kan maken zonder worstelingen en kan genieten van lekker eten waar je zin in hebt.”

Patronen

Sharon Numan: “We horen graag dat je 5 kilo per week kan afvallen. Een paar stappen en dan ben je klaar, maar zo werkt het niet. Het is een proces. Voor mij persoonlijk was het een hele zoektocht die een paar jaar duurde om vrij te komen van alle patronen die er in me zaten. Het is niet raar als je er zo lang over doet. Je mag je daar de tijd voor gunnen.”

“Gezondheid gaat veel verder dan sporten en voeding. Eigenlijk gaat het om dingen als stille tijd houden, bidden, stressreductie en goed slapen. Je kunt je niet gezond eten tegen stress. Ook verbinding met andere mensen is heel belangrijk. Ik ben vrij introvert en zeg altijd dat alleen zijn niet eenzaam is. Maar in mijn tijd in Amerika merkte ik hoe belangrijk connectie met vrienden en vriendinnen was voor mijn gezondheid. Die dynamiek is zo goed voor je, daar kan je niet tegenop eten.”

Het gesprek met Sharon Numan kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash