Samen met Pro Life zorgverzekeringen willen we jou deze zomerperiode helpen bij het ontwikkelen van een gezonde levensstijl. In het programma Geloof en Gezondheid spreekt Ben Ketting verschillende professionals die je daarbij ondersteunen. Rien Scholten is een van die professionals. Als afgestudeerd (sport)fysiotherapeut en leefstijlcoach weet hij alles van beweging en vitaliteit. In gesprek met Ben vertelt hij hoe een gezonde dag eruitziet.

Gericht op gemakzucht

De maatschappij maakt het ons niet gemakkelijk om een actieve dag te hebben. Nieuwe uitvindingen sturen ons juist zo veel mogelijk naar inactiviteit. Als je een modern gebouw binnenloopt, is de lift vaak het eerste wat je ziet. De trap nemen wordt zo steeds minder vanzelfsprekend. Met een app op je telefoon kun je de lichten in je huis bedienen. Opstaan en naar het lichtknopje lopen is niet meer nodig. Dit laat zien dat we steeds meer bedenken om onze gemakzucht te bedienen.

Door die gemakzucht moeten we volgens Rien zelf onze dag moeilijker maken: “De hele dag door bewegen helpt je bij gezondheid. Een tijd geleden was de norm in Nederland wat dwingend. Nu maakt het eigenlijk niet zo veel meer uit wat je doet. Elke beweging telt. Je hoeft niet per se gelijk naar de sportschool, maar loop eens wat meer op een dag.”

Begin met een plan

Als je meer wilt bewegen, zul je dus zelf aan de slag moeten. Maar hoe begin je daarmee? Rien vertelt dat het slim is om eerst een plan te maken: “Op het moment dat je geen plan maakt, zal het er negen van de tien keer toe leiden dat je niet komt tot verandering. Het maken van een plan is haast cruciaal als je meer wilt bewegen.”

Het makkelijkste is om je plan te koppelen aan dingen die je nu ook al doet. Als je nu tijdens het aardappels schillen aan de keukentafel zit, kun je ervoor kiezen om dat staand te doen. De dingen die je nu doet, kun je vast ook op en net wat meer actieve manier doet. Als mensen zijn we heel gevoelig voor gewoontes. Probeer jouw gewoontes zo om te buigen dat je meer in beweging bent. In het begin kan dat best lastig zijn, daarom is het zo belangrijk dat je een plan hebt: “Zo kun je daadwerkelijk tot gedragsverandering komen.”

Meer beweging kun je integreren in je gewone leven, legt Rien uit: “Breng je kinderen naar school met de fiets, loop eens twee de trap op met de was. Denk niet na over hoe je het efficiënter kunt maken, maar juist over hoe je het moeilijker kunt maken.”

Het hele gesprek kun je hier terugluisteren. Doe je mee met het programma Geloof en gezondheid? Dan krijg je de podcasts vanzelf in je mail.

Beeld: Unsplash