Opzien tegen je werk, moe opstaan of je leeg voelen aan het einde van de dag: bijna drie op de tien werknemers ervaart een overvloed aan informatie. “Je hersenen hebben behoefte aan ruimte.”

De afgelopen tien jaar nam het aantal mensen met dit soort klachten steeds iets toe. Daarbij is er weinig verschil tussen mannen en vrouwen, wel in opleidingsniveau. Zo blijkt het dat vooral hoogopgeleiden er last van hebben.

“Dat komt omdat hoogopgeleiden vaker een kantoorbaan hebben”, vertelt Eric van den Berg in De Nieuwe Morgen. Hij is communicatie-adviseur bij ISI Media. “Dan hou je je toch sneller bezig met chats, appjes, vergaderingen en mails.”

Prioriteren

Dat zowel mannen als vrouwen niet worden ontzien verklaart hij omdat we graag multitasken. “Naar mijn idee kan niemand multitasken, zeker als het gaat om informatie verwerken. Je krijgt een taak, die tik je af en dan ga je naar de volgende. Je hersenen kunnen dat alleen maar in een bepaalde volgorde.”

Vaak is het een kwestie van prioriteren, zegt hij. Bedrijven zouden daar trainingen over kunnen geven. “Je moet leren om je tijd goed in te delen. Om bij elke mail te bepalen: kan deze wachten, of misschien helemaal weg? De delete-knop is je grootste vriend.”

Snel appje

Ook is er meer bewustzijn onderling nodig. “Al snel wordt er een appje op zondag gestuurd over de vergadering van maandagmorgen. Dat kan allemaal, dat sluipt er zo in. Dat moet afgeleerd worden.”

Je hersenen hebben behoefte aan ruimte. “De meest creatieve momenten krijg je op het moment dat je niks doet. Ga eens in de zoveel tijd even naar buiten, schep een luchtje. Doe even wat anders.”

Luister hier het gesprek terug:

Beeld: Pixabay