Almatine Leene wordt de eerste vrouwelijke dominee in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Afgelopen vrijdag ontving ze een beroep van de Open Poort, een vrijgemaakte kerk in Hattem. Drie jaar geleden besloot de GKv-synode dat ook vrouwen het ambt van dominee, ouderling en diaken mogen bekleden.

God is altijd trouw

Van jongsaf aan ervaart Almatine Leenen een roeping om predikant te zijn. Ze moest er voor uitwijken naar Zuid-Afrika, waar ze nu de Nederduits Gereformeerde Kerk in Stellenbosch dienst. Hoe was dat voor haar? “Op een manier heb ik daar altijd vrede mee gehad, omdat ik weet dat God mij leidt. God is altijd trouw geweest, daar heb ik altijd op vertrouwd. En dat was zeker niet altijd makkelijk. Ik heb me in het begin heel alleen gevoeld. Het aanpassen aan de cultuur is ook niet makkelijk”, vertelt Almatine Leene bij Groot Nieuws Radio.

“Het is ook ergens verdrietig dat het moet. Godzijdank heb ik geen spijt van hoe het is gegaan en wat ik heb mogen leren. God heeft me daarin geleid. Alles wat ik hier heb mogen leren, is zinvol om mee te nemen naar Nederland.”

Gods roeping voorop

Ben je ooit bitter geweest? “Nee, Gods roeping voor mij staat voorop. Dan is er altijd een weg, dan zijn er altijd mogelijkheden. Het gaat daarin ook niet om mij, vind ik, maar om God. Dat is ook wat mij ontroert, want ik zie Gods trouw dat Hij door mij heen wil werken. Dat maakt me heel nederig, eerder dan dat ik bitter zou raken. Mijn identiteit ligt in God en niet in wat ik uiteindelijk doe of niet doe. Dat vind ik heel belangrijk om dat voorop te blijven stellen, dan word je niet bitter.”

Wat voor voorbeeld wil je zijn voor vrouwen in de GKv? “Als je geroepen wordt, moet je ervoor gaan. Als vrouw ben je nodig in de kerk en kun je daar een groot verschil maken. Ik hoop dat ik daarin niet alleen een voorbeeld ben voor vrouwen, maar ook voor mannen en anderen. Het enthousiasme dat ik heb voor God, de kerk en het geloof, dat mag op iedereen overgedragen worden. Of je wel of niet theologiestudent bent, man of vrouw, wie je ook bent. Als vrouwen hierdoor een duwtje in de rug krijgen, om ervoor te gaan, dan is dat mooi.”

Almatine Leene doet waarschijnlijk in het najaar intrede in de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in Hattem.

Beeld: Facebookpagina Almatine Leene