Mozaiek033 krijgt met ingang van 1 september twee voorgangers. Arjen ten Brinke en Emiel Hop gaan de gemeente in Nijkerk, ontstaan vanuit Mozaiek0318, leiden. Bij Groot Nieuws Radio vertelt Arjen over de woestijnperiode waar hij uit komt. “Ik ben driekwart jaar bezig geweest met de vraag of ik nog wel in de kerk wil werken. En wat is de kerk eigenlijk? Wat is het bestaansrecht van de kerk?”

Woestijnperiode

De vragen kwamen op nadat hij anderhalf jaar voorganger is geweest bij een kerk in Almere. “Dat bleek toch niet de cultuur te zijn die bij me paste, waar ik mezelf kon zijn. Toen heb ik mijn bediening aan de kerk teruggegeven”, vertelt Arjen. “Het was voor mij heel erg zoeken: wat is de kerk en wat is mijn rol daarin? Dat heb ik op Twitter een woestijnperiode genoemd.”

Uiteindelijk kwam de vraag om voorganger van Mozaiek033 te worden. “Dat sluit heel erg aan bij waar ik zit. We hebben heel eerlijk met elkaar gesproken over de kerk. Het gaf een klik waardoor ik vol vrijmoedigheid ja kon zeggen om met Mozaiek in zee te gaan”, vertelt Arjen.

Liefde voor de kerk

“Het is goed als iedereen dit soort vragen over de kerk stelt”, aldus Arjen ten Brinke. “Het is een gevaar voor de kerk als het allemaal te vanzelfsprekend wordt. Dat we gewoon dingen doen zoals we ze doen en er niet teveel over nadenken. Het heeft me heel erg geholpen om opnieuw liefde te krijgen voor de kerk.”

Was je de liefde kwijt? “Ja, ik denk het wel. Ik zie op veel plekken dat het mis kan gaan in de kerk. Dat mensen elkaar pijn doen. Of dat het leiderschap op zo’n manier is ingericht dat het schade berokkent en niet iets goeds teweeg brengt. Ik denk dat het een gevaar is als de kerk teveel mensenwerk wordt.”

Onvoorwaardelijk

“Iemand zei eens: de lokale kerk is de hoop voor de wereld. Als je gelooft dat de kerk de beste plek is waar onvoorwaardelijk van je gehouden wordt, waar je geliefd bent, waar je jezelf mag zijn, dan vind ik het heel gaaf dat ik mag meewerken aan zo’n plek. Niet een plek waar een groep mensen bij elkaar komt en het alleen goed met elkaar hebben, maar altijd bezig zijn met de vragen: waarom zijn we hier? Waarom zijn we kerk? En hoe kunnen we verschil maken in onze omgeving? Hoe kunnen we God aanbidden, hoe kunnen we van elkaar houden? Dat soort vragen moeten wel gesteld worden. Ik geloof dat ik op mijn nieuwe plek bij Mozaiek deze vragen kan stellen.”

Het hele gesprek met Arjen ten Brinke van Mozaiek033 kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebook Arjen ten Brinke