De kerk is een heilig bij elkaar geroepen zooitje waarin een radicale keuze nodig is voor gemeenschap. Marijn Vlasblom is voorganger van een baptistengemeente in Ede en deelde maandagochtend in De Nieuwe Morgen zijn visie op de kerk. “Ik zeg wel eens tegen mijn collega: we moeten eigenlijk die kerk zien leeg te preken. Niet om te zeggen: blijf lekker thuis, maar dat we een zendende gemeente zijn.”

Jezus volgen

Marijn Vlasblom heeft de indruk dat de kerk een steeds lagere prioriteit krijgt bij mensen. Is dat erg? “Dat hangt er van af of met kerk ook geloven en het volgen van Jezus wordt bedoeld. Als het volgen van Jezus lager komt te staan, dan is dat problematisch. Maar als mensen ontdekken dat ze Jezus ook kunnen volgen in hun wijk, werk of woonplaats, dan moedig ik dat aan.”

Mountainbike

Is de kerk dan niet meer belangrijk? “Ik bedoel te zeggen: het is belangrijk dat als je in een context staat van je wijk of werk en daar wil meedoen aan de missie van God, dan vraagt het wel om een geloofsgemeenschap die achter je staat. In ideale situaties combineer je dat met elkaar. Dan kunnen mensen twee keer per maand naar de kerk gaan en twee keer een mountainbike-ochtendje doen met mannen en vrouwen uit de buurt. En daarna met elkaar nadenken over de vraag: wat is het goede leven? Input van een concrete gemeenschap van gelovigen, noem dat de kerk, dat is zeer noodzakelijk.”

KenHem

In Ede is de community KenHem van start gegaan met mensen uit zijn eigen gemeente. “Daar zijn ze bezig met het zoeken van visies op het goede leven en te delen met de wijkbewoners. Door te voetballen of allerlei andere activiteiten te doen, ook op zondag. Dat zijn mensen die niet elke zondag bij ons in de kerk zitten. Vaker niet dan wel in een aantal gevallen.”

Het hele gesprek met Marijn Vlasblom kun je hier terugluisteren.

Beeld: