Wekelijks prikken we de eigen kerkelijke bubbel door in de rubriek ‘Kerkshoppen’ bij Laurens’ Lunchroom. Om zo over de eigen kerkmuren heen te kijken, te inspireren en te verbinden. Donderdag brak binnenvaartpredikant Dirk Meijvogel een lans voor het categoriale pastoraat.

Het binnenvaartpastoraat valt hier onder, net als bijvoorbeeld het doven- of ziekenhuispastoraat. “Het categoriale pastoraat is vaak een beetje ondergesneeuwd”, vertelt dominee Meijvogel, die veel in Nederland en Oost-Duitsland werkt. “Deze categorie is niet zielig of armlastig, maar valt wel vaak tussen wal en schip als het gaat om de gemeenteactiviteiten. Omdat ze vaak niet mee kunnen doen omdat ze altijd onderweg zijn. Ik zou voor hen graag een lans willen breken in grote gemeentes. Dat zij hier oog voor hebben, door voor hen te bidden en misschien indien nodig zelfs te collecteren.”

Ook vertelt hij over een bijzonder moment, waarbij hij terugblikt op een dag waarbij niemand kwam opdagen en hij opstandig werd. Was hij hiervoor nu helemaal naar Duitsland gekomen? Tot er toch twee mensen kwamen waarmee hij een bijzondere ontmoeting had. Nu vergeet hij die dag nooit meer.

Beluister hieronder het fragment: