Een fusie van twee kerken, verduurzaming van het gebouw of meer ruimte voor ontmoeting: redenen om een kerk te bouwen of verbouwen. Maar voor de meeste gemeenteleden is het bouwen of verbouwen van de kerk geen dagelijkse kost. Speciaal voor hen is er nu een handig werkboek.

Daphne van der Knijff-Looman is als kerkinterieurarchitect gespecialiseerd in de (ver)bouw van kerken. Hierdoor weet ze waar betrokken kerkrentmeesters, kerkraden en bouwcommissieleden in de praktijk tegenaan lopen. In haar boek ‘Vol vertrouwen de kerk verbouwen’ geeft ze antwoord op veel vragen die bij zo’n groot project komen kijken.

Doel

Een veelgemaakte vergissing is dat mensen niet goed het overzicht behouden, vertelt ze in De Nieuwe Morgen. “De intenties zijn goed en de betrokkenheid groot. Wel is het daarbij belangrijk om van te voren goed na te denken over het doel van de verbouwing en wat daarvoor bijvoorbeeld het budget is.”

Het doel van de verbouwing zou je op papier kunnen zetten door bijvoorbeeld een beleidsplan te maken of een gemeenteavond te organiseren. Vervolgens moet het helder geformuleerd worden. “Het hele proces kijk je elke keer weer terug naar het doel: zitten we nog op de goede lijn?”

Ook adviseert ze om de gemeente te betrekken bij het bouwproject. “Je zou kunnen kiezen voor een wat breder samengestelde bouwcommissie, dit wordt dan een vertegenwoordiging van de gemeente die de grote beslissingen neemt.”

Het boek ‘Vol vertrouwen de kerk verbouwen’ is verkrijgbaar via deze website en de bekende kanalen.

Beluister hier het gesprek: