China verscherpt haar toezicht op huiskerken, zo meldt het Nederlands Dagblad deze week. Daarbij wordt de coronacrisis aangegrepen om via digitale middelen te controleren wat er achter de voordeur van christenen allemaal gebeurt. De organisatie Open Doors maakt zich hier zorgen over.

“We zien een duidelijke link met corona,” benadrukt Marjon Snel, woordvoerder bij Open Doors. “De communistische overheid van China gaat steeds verder met het inzetten van digitale middelen om te controleren of mensen besmet zijn. Op een heel slinkse manier wordt deze technologie ook ingezet de bewegingen van religieuze minderheden zoals christenen te monitoren. Christenen worden gelabeld als ‘potentieel gevaarlijk’ en daardoor extra in de gaten gehouden. Dat is een zorgwekkende trend. De overheid dringt steeds verder achter de voordeur. We weten van een online kerkdienst waarbij mensen thuis waren ingelogd op hun eigen computers. De volgende dag stond bij iedereen de religieuze politie op de stoep.”

In het gesprek vertelt Marjon meer over hoe de Chinese overheid op subtiele wijze steeds meer druk uitoefent op christenen en hoe het gaat in de staatkerken die wel toegestaan zijn.