In de podcast ‘Kerk en Ik’ neemt zanger Elbert Smelt je mee op zijn persoonlijk zoektocht naar de toekomst van de kerk. Wat verstaan we eigenlijk onder ‘kerk’? Hoe reageert de kerk op veranderende omstandigheden? Hoe ziet de kerk van morgen eruit? Heeft de opgroeiende generatie straks nog iets met de kerk? Of doet de laatste gelovige binnenkort het licht uit? Aan de hand van persoonlijke verhalen neemt Elbert je mee op zijn zoektocht tijdens de podcast die hij maakt voor de EO en Radio 5.

Een van de dingen die Elbert leerde is dat de kerk heeft zichzelf in de 16e eeuw helemaal opnieuw heeft uitgevonden tijdens de reformatie. In diezelfde tijd ontwikkelde de boekdrukkunst die belangrijk is geweest in de verspreiding van de reformatie. “We leven nu weer in een tijd waarin alles op de schop gaat en we hebben een multi-informatiemaatschappij gecreëerd met al die smartphones. Dat is vergelijkbaar met de revolutie van de boekdrukkunst. We moeten onszelf opnieuw uitvinden. Dat is niet erg, maar het kost even tijd.”

Hoopvolle toekomst

Wat maakt dat Elbert hoop heeft voor de toekomst van de kerk? “We hebben goud in handen. Die schat die door Jezus voor heel de wereld beschikbaar is, daar mogen we van proeven en delen. Zolang we daar op focussen, in groepen brood en wijn blijven delen, en kostbaar omgaan met het evangelie. Dan komt het wel goed, dan is de vorm ondergeschikt.” Toch ziet hij ook wel dat de nieuwere generaties het lastig kunnen hebben in de kerk. “Van millenials wordt gezegd dat ze geen commitment meer tonen, daar hebben veel verenigingen ook last van. We zijn een drukke generatie. We moeten pieken, hebben kindertjes, moeten de huur of hypotheek betalen. Wij millenials moeten leren om ons te gaan binden en betrokken te zijn. Maar dan moeten we ook toestemming krijgen van de oudere generatie om het op een nieuwe manier te proberen. Die generatie moet ons bij de les houden en tegelijkertijd ruimte geven.”

De podcast Kerk en Ik word gemaakt door Elbert Smelt voor de EO en Radio 5.

Beeld: EO.nl