Gert van der Ende is de nieuwe hoofdkrijgsmachtpredikant bij Defensie. In De Nieuwe Morgen legt hij uit wat zijn functie inhoudt en waarom sommige predikanten kiezen voor een baan bij Defensie.

Nieuw is het werk bij Defensie niet voor Gert van der Ende. In 2003 begon hij als vlootpredikant bij de Koninklijke Marine en werd later hoofd van alle marinepredikanten. Nu is hij hoofdkrijgsmachtpredikant voor alle onderdelen van Defensie, waar 45 predikanten werkzaam zijn. Ze dragen een uniform, al zijn ze niet in dienst van defensie zelf. “Defensie faciliteert ons, zorgt ervoor dat we een uniform kunnen dragen en salaris ontvangen. Maar de kerk heeft ons gezonden.”

De predikanten gaan mee op uitzending en lange oefeningen. “Als je vijf maanden van huis bent, ver van geliefden en vrienden kan dat een grote impact hebben. Er speelt van alles rond relaties op afstand. Maar er komen ook andere vragen naar boven. Ik heb eens gesprekken gevoerd met een jonge militair die wel wat had meegekregen van het geloof, maar er niet veel van wist. Hij was geïnteresseerd en wilde meer weten. Dat mondde uit in een soort wekelijkse catechisatie in een hutje aan boord.”

Aan presentator Annemarie vertelt Gert ook wat hem zo trok aan het werk toen hij begon. Het gesprek luister je hieronder.

Beeld: Unsplash