Vijftien jaar geleden kwam Hans Borghuis bij toeval op vakantie in Italië terecht en was op slag verliefd. “Die eerste keer in Italië kwamen we niet alleen in aanraking met het land, maar ook met de kerk. In het dorpje Verbania kwamen we op een dorpsfeest in gesprek met christenen. Nou ja, gesprek, met handen en voeten in het Italiaans. De pastor sprak wel Engels en is een goede vriend van ons geworden.”

Op 29 januari was Hans in Brandstof te gast, waarbij de uitzending in het teken stond van Italië. In de uitzending deelt hij over zijn liefde voor de Italiaanse kerk, want inmiddels komt hij regelmatig in Italië. Dan gaat Hans voor in diensten, maar helpt bijvoorbeeld ook met het opzetten van de Alphacursus en adviezen rondom gemeenteopbouw.

Hoewel Italië een heel christelijk land lijkt, ontdekte Hans dat in de praktijk er veel prachtige kerken zijn en maar weinig kerkgangers die echt een levende kerk vormen. “De katholieke kerk is de traditie en zit in de cultuur ingebakken, slechts een kleine minderheid van 1,5% van de bevolking is evangelisch of protestants christen. Veel Italianen voelen zich katholiek, maar tegelijkertijd zegt het ze niets. Als je in gesprek gaat, hebben ze meestal geen idee wie Jezus is en wat er in de Bijbel staat.”

Hans benadrukt dat het katholieke geloof niet verkeerd of niet goed genoeg is, ook daar vindt je oprechte gelovigen en christenen. “In de Italiaanse katholieke kerk heb je echt de traditie. Je bent katholiek van huis uit, zonder dat mensen echt weten waar het over gaat. Dat hebben we in Nederland overigens ook, ik kom zelf uit een traditionele kerk waar niet iedereen wist waar het over ging.”

De kerk in Verbania waar Hans bij betrokken is, is een van de weinig protestants/evangelische kerken in de regio. Naast Hans is ook Abramo Patti te gast. Hij woont nu in Milaan, maar kent de kerk van Verbania ook goed. Zo organiseerde hij jongerenkampen voor christelijke jongeren. Hij legt uit welke rol de kerk speelt, zowel voor de plaatselijke bevolking als voor de vele toeristen die in de zomer naar die regio komen.

Beeld: unsplash