Om de kerken in Nederland klaar te stomen voor nieuwe vormen van kerkzijn, start de Protestantse Kerk in Nederland in september met de vernieuwde opleiding Missionaire Specialisatie. Janneke Nijboer vertelde maandag bij Groot Nieuws Radio wat de grootste uitdagingen zijn voor kerkelijk werkers en predikanten. “Je hoeft niet angstig te zijn, ook al is het hartstikke spannend om de gebaande wegen te verlaten en uit de muren van de kerk te breken.”

“Ook krijg je te maken met andere gewoontes en regels, maar daar hoef je echt niet bang voor te zijn. Als je nieuwsgierig en open bent, dan zul je zien dat het je enorm verrijkt”, vertelt Janneke Nijboer, specialist op het gebied van missionair werk bij de PKN. “En wat ik zelf heel mooi vond, is dat ik kon ontdekken hoe God allang in die wereld aanwezig is en hoe we ons daar prachtig bij konden aansluiten.”

Context

De opleiding Missionaire Specialisatie bestond al langer, maar is nu aangepast. Kerkelijk werkers en predikant leren hoe ze in hun eigen omgeving kerk naar buiten kunnen zijn. “We geven tools zodat mensen zelf kunnen ontdekken hoe dat moet”, vertelt Janneke Nijboer. “We hebben ontdekt dat kerkzijn iets heel plaatselijks is, het is iets van de context. Dat vraagt om een andere benadering van mensen. Je probeert zo goed mogelijk aan te sluiten bij wat er speelt in de buurt of stad.”

Janneke Nijboer noemt twee voorbeelden wat studenten leren. “Als het gaat over preken, dat zijn we wel gewend in de kerk, maar hoe preek je buiten de kerk? Als je in de samenleving een lezing houdt, dan moet je het gewoon goed doen, want anders luisteren mensen niet naar je. Zodra je op een kansel staat, houdt iedereen zijn mond wel. Maar in de samenleving werkt dat toch heel anders.”

Leiderschap

Maar is de kern van ons geloof niet dat we allemaal ons geloof uitdragen? “Dat is zeker zo”, vertelt Janneke Nijboer. “En daarom is leiderschap een belangrijk aspect van deze opleiding, zodat kerkelijk werkers en predikanten samen met de gemeente helpen om die rol te pakken. Dat ze stimuleren dat iedereen iets kan doen om uitnodigend te zijn naar mensen die nog niks met geloof en kerk hebben.”

Het hele gesprek met Janneke Nijboer kun je hier terugluisteren. Meer informatie over de opleiding Missionaire Specialisatie vind je op de site van de Protestantse Kerk.

Beeld: Unsplash