De Wereldjongerendagen gaan over twee weken van start in Panama. Om de drie jaar komen katholieke jongeren van over de hele wereld bij elkaar. Ook vanuit Nederland vertrekt een groep richting Centraal-Amerika. Projectleider Bob Wegkamp is een van hen en vat alvast de sfeer samen. “Iedereen is vrolijk, op elke hoek van de straat heerst een feestsfeer”, vertelt hij bij Groot Nieuws Radio.

Vlaggen

Het wordt de tweede keer dat Bob Wegkamp naar de Wereldjongerendagen gaat. Met plezier denkt hij terug aan de vorige keer, toen hijtwee uur moest wachten op een tram waar nog plek was voor hem. “Maar iedereen was blij en iedereen zong, dat is fantastisch”, vertelt Bob in De Nieuwe Morgen. “Je moet je voorstellen dat je zo’n hele stad overneemt als je daar met zoveel honderden duizenden aankomt. Dat betekent dat je op elke hoek van de straat mensen tegenkomt met Italiaanse en Braziliaanse vlaggen. En iedereen zingt liedjes, iedereen is vrolijk en er heerst een feestsfeer.”

Identiteit

Het thema dit jaar is ‘Discover your identity’, een thema dat is uitgekozen door paus Franciscus naar aanleiding van een vers uit het Lucas-evangelie: ‘Zie, de dienstmaagd des Heren; mij geschiede naar uw woord.’ Bob Wegkamp legt uit dat er tijdens de Wereldjongerendagen veel gepraat gaat worden over roeping. “Elke deelnemer heeft gekozen voor een bepaald verdiepingsonderwerp. We gaan in op roeping en identiteit vooral op basis van werk. Bijvoorbeeld mensen die in de zorg werken die meegaan, die verdiepen zich in de vraag: wat voor relatie heeft mijn geloof met mijn werk in de zorg?”

Trinity

Naast het inhoudelijke programma worden er ook festivals gehouden met muziek en theater. Ook de Nederlandse band Trinity treedt op tijdens de Wereldjongerendagen in Panama. Voor jongeren die in Nederland blijven: op Ameland wordt tijdens de Wereldjongerendagen een programma georganiseerd voor thuisblijvers.

Beeld: Facebookpagina Jong Katholiek