Mozaiek0318-voorganger Kees Kraayenoord reageert woensdagochtend bij Groot Nieuws Radio op de kritiek die er is op de mogelijke komst van een Mozaiek-gemeente naar Apeldoorn. “We houden van elke kerk in Nederland die Jezus belijdt als Heer, of ze nou gereformeerd zijn of pinkster. We willen meebouwen aan de kerk, dat is wat we proberen te doen met ziel en zaligheid”, vertelt Kees Kraayenoord geëmotioneerd.

Jezus kennen

Begin november maakte Mozaiek0318 in een nieuwsbrief bekend dat er mogelijk een derde vestiging komt van de gemeente: Mozaiek055. “Een paar weken geleden hebben we een meeting gehouden na een van onze diensten. Zeven mensen hebben we een mail gestuurd met de vraag: zou je daar bij willen zijn? Er waren volgens mij uiteindelijk 150 mensen die een enorm verlangen hebben dat zoiets ook in Apeldoorn komt. Dat zet ons wel aan het denken, maar het maakt ook veel los aan kritiek en weerstand.”

Een van de kritiekpunten is dat Mozaiek naar een gebied gaat waar al veel kerken zijn. “Dat is ook zo. Natuurlijk zijn er kerken, maar als ik de cijfers hoor van hoeveel mensen in Apeldoorn niet naar een gemeente gaan, dan is dat schrikbarend. Er is geen gebied in Nederland dat geen zendingsgebied is. (…) We zijn ook een beetje bang voor initiatieven. We zijn bang als er beweging is. Er wordt gezegd dat er al kerken zijn, maar er zijn ook veel mensen die Jezus nog niet kennen!”

Geloofsvernieuwing

“Er zijn ook veel mensen in onze kerken die eerst in een andere kerk zaten, we zijn niet naïef”, geeft Kees Kraayenoord toe. Graag zou hij in gesprek gaan met mensen die kritiek leveren op sociale media als Twitter. “Ik zou graag met hen de verhalen willen delen van mensen die door Alpha tot geloof zijn gekomen. De verhalen van gezinnen die misschien wel met hun naam op een lijst van een kerk stonden, maar compleet het geloof in God verloren waren, maar nu weer kerkelijk betrokken zijn. Er zijn zoveel verhalen van geloofsvernieuwing!”

Predikanten

Mocht Mozaiek0318 uitbreiden naar Apeldoorn, dan hoopt Kees Kraayenoord dat hij in gesprek kan gaan met plaatselijke predikanten en leiders. Toen in Nijkerk een Mozaiekgemeente werd opgericht, werd er ook een avond gehouden met predikanten en kerkenraden. “Het was een van de mooiste avonden voor mij van de afgelopen jaren, omdat duidelijk was dat de kerk een probleem heeft. We zien kerken leeglopen, maar we willen dat de kerk van Jezus Christus groeit in elk dorp en in elke stad en dat mensen weer op zoek gana naar God. Toen we die pijn uitspraken en samen gingen bidden, toen gebeurde er iets.”

Het hele gesprek met Kees Kraayenoord in Brandstof kun je hier terugluisteren. Hij vertelde over de rol van aanbidding in zijn eigen leven en de Mozaiek Worship Conference.

Beeld: Groot Nieuws Radio