Voor een mooie zomervakantie hoef je niet per sé naar het buitenland. Ook in Nederland kun je een hoop mooie dingen zien en leuke activiteiten doen. We delen daarom op Groot Nieuws Radio af en toe wat tips om er op uit te trekken in eigen land. Zo kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar bezienswaardige kunst in de kerk. Daarover sprak Youri in De Nieuwe Morgen met Roel Ottow, voorzitter van het platform Kerk en Kunst.

Misschien doe jij het ook wel als je in het buitenland bent: even een kerk binnenlopen om te kijken naar het indrukwekkende gebouw of de mooie schilderijen en mooie beelden. Maar dat kun je ook gewoon in Nederland doen, vertelt Roel: “Er zijn altijd kerken die hun kunst laten zien. Als platform Kerk en Kunst vinden wij het belangrijk dat meer kerken zich openstellen om mensen te ontvangen en via hun kunst laten zien wat Christus betekent.”

Een vuurtorenfunctie

De initiatiefnemers van het platform Kerk en Kunst hopen dat kerken zich meer bewust worden van de ‘vuurtorenfunctie’ die ze mogen hebben voor hun buurt. Ze mogen mensen die in de buurt zijn eens uitnodigen om over de drempel te komen. Als je dat doet met gastheren- en vrouwen die vertellen waarom ze christen zijn, kun je die mensen bij Jezus brengen.

Maar ook bezoekers die niemand spreken, kunnen dat ervaren. Bijvoorbeeld door hoe het gebouw eruitziet. Kunst raakt een andere snaar dan alleen feiten of een getuigenis in woorden: “Het leren kennen van Jezus, dat kan op heel veel verschillende manieren binnenkomen.”

Tips voor deze zomer

Lijkt het jou leuk om deze zomer bijzondere kerken in Nederland te bezoeken? Dan heeft Roel een paar tips voor je.

De eerste tip is geen kolossaal kerkgebouw, maar een ‘tiny church’ in Almere. Je vindt het kleine kerkje op De Floriade, middenin een bloemrijke tuin. Het is een initiatief van twintig lokale kerken. Zij willen laten zien dat God ook in de natuur werkt. Om de kerk heen staan twaalf kunstwerken die elk een vrucht van de geest verbeelden. Zeker de moeite waard om eens te bekijken!

De tweede tip kan zomaar bij jou in de buurt plaatsvinden, want dat is een rondreizende expositie over licht. ArsProDeo en hulporganisatie ZOA stelden samen een expositie op over het thema licht. Die expositie trekt door Nederland heen. Eerst stonden de kunstwerken in Bussum, daarna bij de Christelijke Hogeschool in Ede. Momenteel vind je de expositie in Amsterdam.

De kunstwerken laten zien dat God licht brengt in de duisternis van mensen. Met deze expositie vragen de initiatiefnemers aandacht voor de schrijnende situatie van kwetsbare mensen in de wereld. Tegelijk tonen ze dat er ook voor hen licht is, zoals voor iedereen. De kunstenaars lieten zich voor deze expositie inspireren door de Bijbel, hun persoonlijke achtergrond en door het werk van ZOA. Meer informatie vind je op de website van Arsprodeo.

Luister hier het hele gesprek terug: