In Nederland zijn steeds meer christenen met een migratie achtergrond. Deze christenen zien we alleen niet terug in de al bestaande kerken. Een gemiste kans, volgens het ‘Expert Netwerk migranten’. Zij organiseert daarom een  webinar met als thema ‘Meer kleur in je kerk’. Jan Pieter Mostert van stichting Gave is een van de organisatoren. In De Nieuwe Morgen vertelt hij Youri meer hierover.

Waarom worden deze migranten geen onderdeel van een kerk? Daar zijn veel redenen voor. Een van die redenen is de taal, die ze vaak niet begrijpen. Maar ook voelen ze zich vaak een ‘tweederangs bezoeker’. Ze kiezen er dan eerder voor om zelf een kerk te starten. Volgens Jan Pieter is dit een gemis: “Ik denk dat culturen elkaar juist nodig hebben. Ons geloof kwam van het Oosten naar West-Europa toe. Inmiddels zien we het christendom weer teruggaan naar het Oosten, dat meer Islamitisch was geworden. Ook de Bijbel zegt dat het geloof iets internationaals is, denk bijvoorbeeld aan de zendingsopdracht. Zelf merk ik ook dat er iets bijzonders gebeurt wanneer je in een interculturele groep samen God prijst. Het voelt als een voorproefje van na de wederkomst.”

Hoe kom je met elkaar in contact?

Voor kerken is het een uitdaging om de migranten die christen zijn te vinden. Zeker in een grote stad weet je niet wie het zijn. Het webinar heeft als doel om bewustwording te creëren over deze groep christenen. Hoe kun je deze mensen het beste bereiken? Jan Pieter vertelt: “Het mooiste is als voorgangers van geloofgemeenschappen met elkaar in contact komen. Om elkaar te vinden, is er een actieve houding nodig, maar toch ook een beetje toeval. Via Google zoeken en netwerken zijn manieren om met elkaar in contact te komen.”

Er zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om de taalbarrière te overbruggen. Dat kan bijvoorbeeld met een tolk of een vertaalsysteem. Genoeg kansen om elkaar, ondanks de verschillen, op te zoeken dus!

Het webinar

Volgende week is het webinar Meer kleur in je kerk, dat je gratis kunt volgen. Sprekers zijn Jurjen ten Brinke, René de Reuver en Mechteld Jansen. Iedereen die het onderwerp interessant vindt, is van harte welkom.

Het hele gesprek luister je hier terug:

Beeld: Unsplash