Het beroep van dominee is aan het verdwijnen. Dat bleek een paar jaar geleden al toen een onderzoek inschatte dat in 2030 maar liefst veertig procent van alle dominees weg zijn. In de laatste aflevering van de podcast ‘Dick en Daniël geloven het wel’ van het Nederlands Dagblad komt het onderwerp opnieuw ter sprake. Lukas vroeg zich af: ‘als we het beroep dominee of predikant nou gewoon afschaffen, dan is het probleem ook opgelost, toch?’

Pim Boven is bestuursvoorzitter van de Theologische Universiteit Kampen-Utrecht. Hij reageerde op de vraag van Lukas: “Dat lijkt me niet heel verstandig. Predikanten zijn de bronnen van het christelijke geloof. we moeten koesteren dat we dominees hebben. Als we naar school gaan krijgen we les van mensen die daarvoor geleerd hebben. Ik denk dat het ook goed is dat het zo gaat als we naar de kerk gaan.”

Toch zijn er veel kerken waar voorgangers staan die niet geleerd hebben: “Dat kan heel inspirerend zijn, maar een theologische spreker kan voor diepgang zorgen door toegang tot die bronnen.”

Het hele gesprek kan je hier terugluisteren.