Christenen in Afrika krijgen steeds vaker te maken met zware tot extreme geloofsvervolging. Dat meldt Open Doors woensdag op basis van de nieuwe Ranglijst Christenvervolging. Burkina Faso is de meest opvallende en hoogste nieuwe binnenkomer op 28. In Nigeria werd het hoogste aantal christenen gedood.

Een op de vijf christenen in Afrika heeft te maken met zware, zeer zware of extreme vervolging. Wereldwijd is dat één op de acht. Op de Ranglijst Christenvervolging staan zeventien landen van het Afrikaanse continent.

In ogenschijnlijk christelijke landen gaat het steeds vaker mis. Eén van de duidelijkste voorbeelden daarvan is Burkina Faso, dat dit jaar de lijst binnenkomt op plaats 28. Verschillende extremistische islamitische groeperingen pleegden aanslagen, hoofdzakelijk in het noorden en de hoofdstad van het West-Afrikaanse land. Naast Burkina Faso zijn ook Kameroen (plaats 48) en Niger (plaats 50) nieuw op de lijst.

Martelaren

Nigeria kent al jarenlang het hoogste aantal christelijke martelaren. Vorig jaar werden daar minstens 1.350 christenen om hun geloof gedood. Een jaar eerder waren dat er meer dan 3.000. In de Centraal- Afrikaanse Republiek vielen bijna 1.000 doden en ook in Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan kwamen 100 of meer mensen om het leven.

In de top-5 van landen waar de meeste christenen werden gedood, staat één land buiten het Afrikaanse continent: Sri Lanka. Daar vielen op Paaszondag 2019 zeker 200 doden bij aanslagen op kerken en hotels. Door dit geweld steeg Sri Lanka zestien plaatsen op de Ranglijst Christenvervolging.

Noord-Korea

Noord-Korea staat voor het negentiende jaar op rij op nummer 1 in de Ranglijst Christenvervolging. Maar de verschillen in de top 5 zijn minimaal. In Noord-Korea houdt de overheid christenen onder de duim, terwijl in Afghanistan (nummer 2) vervolging komt uit de islamitische gemeenschap en door islamitisch extremisme. In Somalië (nummer 3) is dat ook het geval, waar groeperingen zoals al-Shabaab een openlijke agenda heeft om christenen uit te roeien. In Libië zorgt complete anarchie en instabiliteit dat christenen het zwaar hebben.

Bewustwording

Open Doors is een organisatie die wereldwijd vervolgde christenen steunt. Met de Ranglijst Christenvervolging willen ze bewustwording creëren dat geloofsvrijheid voor talloze mensen niet vanzelfsprekend is. In De Dag Van Vandaag is woensdagmiddag Maarten Dees, directeur van Open Doors, te gast. Hij geeft een toelichting bij de Ranglijst Christenvervolging 2020.

Beeld: Open Doors