Je bent welkom zoals je bent. Een statement dat je vaak hoort in kerken, maar is het in de praktijk ook zo? Voor homo’s, lesbiennes en transgenders is het lastig inschatten hoe welkom ze zijn in de kerk. De website wijdekerk.nl brengt in kaart hoe kerken denken over homo-, bi- en transseksualiteit.

Inmiddels hebben 400 kerken de vragenlijst ingevuld. Kerken kunnen onder andere aangeven of LHBT’ers mee mogen doen aan het Heilig Avondmaal en of ze een kerkelijk ambt mogen bekleden.

Onduidelijk

Miranda Terpstra is oprichter van de site en vertelt bij Groot Nieuws Radio waarom ze hier mee is begonnen. “Ik ken teveel mensen die de kerk en soms ook God hebben verlaten door hoe God en het geloof zijn gepresenteerd. En dat vind ik echt intens verdrietig. Teveel christelijke LHBT’ers weten niet waar ze aan toe zijn binnen hun kerk, er is nog veel onduidelijkheid. Het voorkomt een stukje lijden door van tevoren te weten waar een gemeente voor staat qua beleid.”

Veilig thuis

“Het gebeurt regelmatig dat LHBT’ers een kerk binnengaan en verwachten dat het voor hen een veilig thuis is. In een gesprek komen ze er dan achter dat er een plafond zit aan de veiligheid voor hen. Dan krijg je verscheurdheid, dan moet je dingen gaan loslaten, dan gaan mensen meestal toch weer de kerk uit. Dat doe je misschien 1 of 2 keer en dan ga je het helemaal niet meer aan, want die pijn wil je niet ervaren.”

Schade

Wijdekerk.nl biedt steun aan kerken die worstelen met het thema homoseksualiteit. Ook geven ze workshops of gaan het gesprek aan door middel van een panel. “Dialoog blijft belangrijk en daarnaast ook een eerlijke spiegel. Want er ligt nog een rekening uit het verleden. En ook nu nog lopen LHBT’ers schade op in hun gemeente.”

Het hele gesprek met Miranda Terpstra van Wijdekerk.nl kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash