Na de zomervakantie start het kerkseizoen weer in veel gemeenten. In De Nieuwe Morgen spreken we deze week elke dag met iemand die betrokken is bij het werk in de (plaatselijke) kerk. Dinsdag was het woord aan René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland.

Optimistisch zou hij zijn gevoel zo aan de start dit seizoen niet gelijk willen noemen, wel hoopvol. “Er is nog best zorg”, vertelt De Reuver tegen presentator Annemarie Biljard. “Het is nog best spannend hoe dat zal gaan, maar we zijn hoopvol dat er meer kan gebeuren.”

De Reuver zou het straks groots willen vieren, als de kerken weer open mogen. Dat zei hij eerder op Groot Nieuws Radio. Maar dat feestje wordt nog even uitgesteld. “Het zou prachtig zijn, maar we moeten nog de persconferentie afwachten en de maatregelen zijn nog niet voorbij.” Daarbij wijst hij op het feit dat er nog genoeg kerken zijn die niet iedereen kunnen huisvesten volgens de maatregelen.

Controles

Vanaf 20 september is een vaccinatiebewijs of negatieve test verplicht bij verschillende soorten bijeenkomsten vanaf 75 personen. Dit is nu niet aan de orde bij de kerk, tegelijk zou de kerk er ook niet aan mee willen doen, zegt De Reuver. “Wij zullen als het om testen en vaccineren gaat ook heel erg de verantwoordelijkheid bij mensen zelf leggen.”

“In principe is iedereen welkom in de kerk”, zegt de scriba. “Het doet ons al veel pijn dat we nu vanwege de anderhalve metermaatregelen niet iedereen binnen kunnen laten. Sommige mensen kunnen of willen zich vanwege principiële bezwaren niet laten inenten. Maar we gaan niet als kerk zeggen dat je pas naar binnen mag als je gevaccineerd bent of een negatief testbewijs laat zien.”

Tegelijk heeft zo’n besluit weer andere gevolgen: “De kans is wel groot dat we dan besluiten dat het placeren een consequentie blijft. Helaas, omdat corona nog onder ons is en als je de berichten hoort, toch echt weer kan opvlammen.”

Jaarthema

Het nieuwe jaarthema van de Protestantse Kerk is ‘Van u is de toekomst’. “Niet als een vlucht uit de harde werkelijkheid. Maar vanuit de belofte dat aan God de toekomst is, kun je hoop putten voor vandaag en morgen.”

Beluister het hele gesprek:

Beeld: Protestantse Kerk in Nederland (Eljee Bergwerff)