Hoe kan in de kerk weer de lente aanbreken? Over die vraag gaat het nieuwe boek van René van Loon, predikant van wijkgemeente De Samaritaan in Rotterdam. Zijn leven lang is hij al bezig met missionaire vragen. In Brandstof deelde hij woensdag een aantal lessen die kerken kunnen leren.

Hij wil niet ontkennen dat er naast lente ook “veel herfst en winter” is in de kerk. “Er zijn veel dingen waar mensen zorgen om hebben, veel mensen zien om zich heen dat de kerk vergrijst of minder wordt in aantal. Ik wil niet onderschatten hoeveel verdriet dat geeft. Maar we moeten niet vergeten dat er daarnaast ook plekken zijn waar de kerk groeit, waar nieuwe gemeenten ontstaan, waar oude gemeenten nieuwe bloei vertonen, dat er bloeiende internationale kerken zijn. Daar wil ik in dit boek graag de aandacht op vestigen.”

Duidelijke boodschap

De lessen uit zijn boek leerde René van Loon bij Noorderlicht in Rotterdam, een gemeente onder de vleugels van de Protestantse Kerk in Nederland, waar eenderde van de mensen geen kerkelijke achtergrond heeft. Wat is hun geheim? “Drie dingen. Het eerste is dat ze een duidelijke boodschap hebben vanuit de Bijbel. Een goed stuk Bijbeluitleg, toegepast op het leven. Het tweede is rustige, hedendaagse muziek, zonder dat het al te uitbundig wordt. Het derde is een dienstbare houding in de samenleving: projecten om in de buurt aanwezig te zijn.”

Veel snelgroeiende gemeentes, bijvoorbeeld Mozaiek, DoorBrekers en Hillsong, zetten sterk in op muziek. Maar René van Loon hecht ook waarde aan een goede inhoud. “Ook de inhoud is van groot belang, om mensen te helpen om verder te komen. Ik zou graag met kerken in gesprek willen gaan over de vraag: moet je niet naar meer diversiteit toe in je aanbod? Dat je op een zondag meerdere typen diensten aanbiedt, waarbij de preek misschien best hetzelfde kan zijn, maar waarbij je verschillende types muziek hebt.”

Band met Jezus

“Zelf zou ik het heel jammer vinden als ik niet meer in een kerk zou kunnen komen met orgelmuziek en traditionele kerkmuziek, daar hou ik van, dat raakt mijn ziel het meest”, vertelt René van Loon. “Andersom kan ik me voorstellen dat jongeren denken: de boodschap vind ik wel mooi, maar de muziek spreekt me helemaal niet aan. Dan vind ik het zo jammer dat mensen de kerk verlaten en uiteindelijk de band met Jezus misschien gaan missen, omdat we qua vormgeving niet dat bredere palet aanbieden.”

“We moeten ons steeds afvragen: voldoen we met ons aanbod aan wat er leeft aan vragen? Blijf feeling houden met wat jongeren zeggen. Jongeren zijn het meest gevoelig voor wat er in de samenleving gebeurt. Jongeren zijn de antennes van de kerk. Je moet hen heel serieus nemen in wat zij zeggen.”

Het hele gesprek met René van Loon kun je hier terugluisteren. Bestel het boek ‘Lente in de kerk’ op Kameel.nl. Door via deze link te bestellen, steun je ook het werk van Groot Nieuws Radio.

Beeld: Pexels