Het is een dag van nationale rouw in Sri Lanka. Op Eerste Paasdag, de dag van waarop christenen wereldwijd de opstanding van Jezus Christus vieren, werden er aanslagen gepleegd op drie Rooms-katholieke kerken en drie vijfsterrenhotels. Open Doors had voor het paasweekend juist nog een persbericht verstuurd met de titel ‘Vervolgde christenen ideaal doelwit tijdens paasdiensten’.

“We stuurden dit bericht uit, omdat het al jarenlang gebeurt tijdens Pasen en ook met Kerst. Dat er tijdens hoogtijdagen van de kerk aanslagen worden gepleegd, vooral in landen waar christenen vervolgd worden om hun geloof”, vertelt Klaas Muurling, woordvoerder bij Open Doors. “Met zo’n bericht en gebedsverzoek hoop je vurig dat het niet gaat gebeuren. En dan gebeurt er zoiets in Sri Lanka.”

300 doden

Inmiddels zijn er al meer dan 300 doden geteld, onder wie drie Nederlanders. Volgens de Sri Lankaanse overheid zit de radicaal-islamitische groepering National Thowheeth Jama’ath (NTJ) achter de aanslagen. De terreurgroep zou geholpen zijn door een internationaal netwerk van terroristen.

Samenkomen

Als aanslagen juist gepleegd worden tijdens Kerst en Pasen, zou dit niet iets moeten betekenen voor de manier waarop christenen dit feest vieren? “Ik denk het juist niet”, vertelt Klaas Muurling. “Kerst en Pasen zijn de meest vreugdevolle dagen, het zijn hoogtijdagen. Christenen willen graag het feest vieren, vooral leden van de vervolgde kerk. Zij hebben die bemoedigingen van het samenkomen als christenen zo hard nodig, daar kijken ze naar uit.”

Discriminatie

Sri Lanka staat op nummer 46 op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Klaas Muurling: “Christenen worden op allerlei manieren gediscrimineerd, ze worden vooral in de gaten gehouden door boeddhisten. Vooral lokale, radicale, boeddhistische monniken herinneren bewoners er steeds aan: christenen horen hier niet. Ze worden in de gaten gehouden, beledigd, aangevallen en ze mogen niet begraven worden op publieke begraafplaatsen. Als ze niet meedoen aan boeddhistische feesten,dan worden ze verstoten. Op allerlei manieren hebben christenen te maken met discriminatie en vervolging.”

Het hele gesprek met Klaas Muurling kun je hier terugluisteren.