Nederland is een geliefde vakantiebestemming voor veel landgenoten en ook veel buitenlandse toeristen vinden hun weg naar hier. In Twente wordt goed nagedacht hoe je toeristen in de kerk kunt krijgen. De stichting Welkom in de Kerk zit vol ideeën over hoe kerken dat aan kunnen pakken. Ze brachten een speciaal magazine uitgebracht waaraan verschillende kerkgenootschappen meedoen.

Uitnodigend

Wim den Braber, emeritus-predikant in Westerhaar, is voorzitter van deze stichting en vertelt bij Groot Niuews Radio hoe vaak toeristen een kerk binnenstappen. “Heel regelmatig, zeker als de kerk zich uitnodigend weet te presenteren en aan een fiets- of wandelroute ligt”, vertelt Den Braber. “Dan blijkt dat veel mensen afstappen, zeker als er ook de uitnodiging staat dat er koffie of fris is.”

Heb je dan een pracht van een kerk nodig? “Er is geen basiliek of een prachtige kerk voor nodig, maar mensen die op een uitnodigende manier iets vertellen over de kerkgemeenschap. Soms lopen mensen alleen maar even in en uit en drinken een kopje koffie. In een monumentale kerk zullen ze iets langer blijven, omdat er meer te vertellen en te zien is.” De stichting Welkom in de Kerk helpt kerken om gastvrijheid verder te ontwikkelen. Daarvoor bieden ze gratis cursussen aan.

Manifesteren

Hoe kunnen kerken inspelen op toerisme? “Door een goede PR te hebben, dat wil zeggen dat je je manifesteert op allerlei plekken. Denk aan het VVV bureau, restaurants en op rustplekken. Je kunt daar iets neerleggen dat uitnodigend is om langs te komen. Ook kun je vanuit je eigen kerk een fiets- of wandelroute organiseren.”

De stichting heeft ook een vakantiepastor aangesteld vanuit de gedachte dat mensen in noodgevallen naast een huisarts ook bij een pastoraal punt kunnen aankloppen. Tussen 19:00 en 21:00 uur is er een mogelijkheid om via een 06-nummer contact op te nemen met een vrijwilliger die pastoraal getraind is.

Cultuurwaarde

Het is volgens de emeritus-predikant uit Westerhaar van belang dat de kerk weer in beeld komt bij mensen. “Wij vinden het heel belangrijk dat men ziet dat de kerk een boodschap heeft te vertellen. Van zichzelf zit er al een boodschap in de stenen en in het historische verhaal dat er omheen zit. We vinden de kerk belangrijk om haar cultuurwaarde, om haar waarde voor de samenleving en om de inhoud natuurlijk.”

Het hele gesprek met Wim den Braber kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash