Bij een schietincident in een tram in Utrecht zijn maandagochtend drie doden en vijf gewonden gevallen. Er wordt door de politie gezocht naar een 37-jarige man die mogelijk de dader is. De campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen is stilgelegd. Dominee D.J.T. Hoogenboom van de Mattheüskerk woont dichtbij de plek waar geschoten werd. “Ik bad om bewaring en vrede”, vertelt hij bij Groot Nieuws Radio.

Heel heftig

De christelijk gereformeerde predikant hoorde via de school van zijn kinderen van het schietincident. “Toen eenmaal de kinderen uit school gehaald moesten worden en duidelijk werd wat er gebeurd was, bleek het wel heel heftig te zijn.” Hoogenboom heeft meteen gebeld en geapp’t met gemeenteleden in Kanaleneiland of ze veilig waren. “Ze zaten op hun werk of waren thuis binnen.”

Vrede

Het is opmerkelijk dat dit schietincident plaatsvind in de lijdenstijd. “Juist in een tijd dat we stil staan dat Jezus is gestorven en vrede is komen brengen. En niet alleen voor ons eigen leven, maar dat Hij ook de hele wereld vrede wil brengen. En dat we juist nu zien dat die vrede er niet is.”

Hoogenboom: “Deze gebeurtenis zet je stil bij de gebrokenheid en de terreur van deze wereld. Maar er is ook de vaste hoop dat het Koninkrijk van God komt. Tegelijkertijd is er de overgave dat ik weet dat ik in de hand van de Heer mag zijn. En dat geeft zekerheid.”

Beeld: Archiefbeeld Flickr / Roel Hemkes