Het is 8 maart en dat betekent dat het Internationale Vrouwendag is, een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor de rechten van vrouwen. Maar hoe is het daarmee gesteld in de christelijke wereld? “Er zijn nog heel veel plaatsen waar vrouwen wel heel veel talenten, verlangens en zelfs roepingen hebben, maar waar niet de mogelijkheid is om daar invulling aan te geven”, vertelt radiopresentator en predikant Elsbeth Gruteke bij Groot Nieuws Radio.

Ontzeggen

“In de Protestantse Kerk in Nederland waar ik werk is die gelijkheid er wel, maar op heel veel plaatsen toch ook niet. Ook in delen van de PKN niet of in andere kerken”, aldus Elsbeth Gruteke. “Dat mannen en vrouwen niet helemaal hetzelfde zijn, daar ben ik het volkomen mee eens. Maar als mensen zeggen dat ze niet dezelfde functies moeten bekleden, dan is het vaak een manier om vrouwen bepaalde functies te ontzeggen. En daar ben ik het niet mee eens.”

“Ik denk dat vrouwen en mannen dezelfde functies kunnen uitoefenen en dat ze dat op een verschillende manier doen, omdat ze nu eenmaal verschillend zijn. Maar als je dan vervolgens de weg afsnijdt voor vrouwen die bijvoorbeeld predikant, ouderling of diaken willen worden, dan vind ik dat niet terecht.”

Leiderschap

Gruteke roept op tot meer bewustzijn over hoe er met mannen en vrouwen wordt omgegaan. “Zijn er voor vrouwen net zoveel mogelijkheden als voor mannen? En als we naar leiderschap kijken, vinden we dat vrouwen ook leiderschap kunnen uitoefenen? Nemen we dat net zo serieus? Voer dat gesprek binnen je kerk of christelijke organisatie, dat je ziet wat de patronen zijn en dat je je afvraagt of die patronen doorbroken kunnen worden.”

Het hele gesprek met Elsbeth Gruteke kun je hier terugluisteren.

Beeld: EO / Willem-Jan de Bruin