Het zogenaamde energieplafond moet voorkomen dat duizenden huishoudens in financiële problemen komen. Maar hoe zit dat bij kerken? Komen zij met hun grote, koude gebouwen de winter eigenlijk wel door? Daarover ging Lukas in De Dag Van Vandaag het gesprek aan met Arjen Leenhouts van het collectief Energie Voor Kerken. Ook in De Nieuwe Morgen was aandacht voor het onderwerp. Youri ging in gesprek met Jos Aarnoudse, directeur van VKB Kerkrentmeesters.

Niet te betalen

De energierekening kan voor een hoop kerken een problemen worden. Dat merkt Arjen ook: “Wij vertegenwoordigen zo’n 3,5 duizend kerkgebouwen. We adviseren daar op energie-inkoop en verbruik. Vanaf 1 januari gaan de prijzen omhoog. De totale energienota zal verviervoudigen.”

Daarom schreef het collectief een brandbrief naar kerken. Ze roepen kerken op om te praten over hun begroting: “Er zijn ook gesprekken waarin we zeggen dat ze misschien weer terug moeten naar Teams of Zoom voor de stookmaanden, net als in coronatijd. Het is gewoon niet te betalen.”

Zorgen

Ook Jos stelt vast dat er serieuze problemen aan de orde zijn. Niet alleen de kosten van de energie gaan omhoog, maar door de inflatie stijgen ook de salarissen: “Het grootste gedeelte van het budget van een kerk is huisvesting aan de ene kant en personeelskosten aan de andere kant. De kostenontwikkeling baart echt wel zorgen in veel gemeentes.” Binnen de protestante kerk zijn vaak mogelijkheden om terug te vallen, zoals eigen spaargeld of steunfondsen. Voor migrantenkerken die met hun begroting nog maar net rondkrijgen, is het een stuk zorgelijker.

Goed naar de begroting kijken is volgens Jos erg belangrijk voor kerken: “Je moet ook op langere termijn bedenken of je alle kerken open moet houden of bijvoorbeeld twee diensten in één kerk moet gaan houden.”

Samen dragen

Volgens Jos moeten we er vooral niet al te chagrijnig mee omgaan: “Dit heeft ook iets te maken met het christelijke ‘neem je kruis op en volg Mij.’ Het klinkt misschien stom omdat het over geld gaat, maar het gaat wel om hoe we in de wereld staan. Kunnen we de klimaatverandering en de grote turbulentie op ons continent als christenen nog samen dragen?”

Luister hier beide gesprekken terug: