Hij zocht zelf de publiciteit op met cijfers over ontkerkelijking en secularisatie. Nu komt hij met een boek over het succes van de kerk. Leo Fijen, hoofd levensbeschouwing bij KRO-NCRV, heeft spijt dat hij meewerkte aan de boodschap dat kerken er steeds minder toe doen. “We moeten anders leren kijken. Niet naar hoeveel mensen er nog naar de kerk komen en hoeveel leden er zijn, maar naar wat die leden in de samenleving doen om te zorgen voor meer verbinding en meer gemeenschap”, vertelt Fijen dinsdag bij Groot Nieuws Radio.

Leo Fijen ervoer dat zelf toen zijn eigen katholieke parochie in december een kerstmagazine uitbracht samen met de Protestantse Kerk. “De eerste vraag die ik daarna kreeg: was het drukker in de kerk? Toen dacht ik: daar gaat het niet om!  Het gaat erom dat we present zijn in het leven van mensen. Dat we zichtbaar maken waar wij van leven, hoe je anders kan leven en gelukkiger kunt zijn met geloof”, aldus Fijen.

“Steeds meer mensen hebben me gewezen om de leegte in de publieke ruimte. De ruimte tussen overheid en markt enerzijds en het individu aan de andere kant, die wordt steeds leger of is al leeg. Daar ligt een enorme opdracht voor de kerken om vanuit hun geloof dat geloof te delen in de samenleving en vormen van gemeenschap aan te bieden. (…) Mensen hebben een voornaam, een achternaam, maar ze horen nergens meer bij. Wij als kerken kunnen die leegte vullen met gemeenschappen van bezieling, hoop en perspectief.”

Fijen hoopt dat er een website komt die zichtbaar maakt wat er in de verschillende kerken gebeurt, omdat dat nu niet zichtbaar is in de kerk. “Intussen zijn de kerken de enige plekken die nog nieuwe vormen van gemeenschap aan kunnen bieden. Ik zie dat bij politieke partijen, vakbonden, omroepen: het is moeilijk om in deze tijd van betekenis te zijn. Kerken slagen daarin omdat ze kleinschalig zijn, lokaal geworteld zijn en een structuur van gemeenschap hebben.”

Het hele gesprek met Leo Fijen kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash