Kinderen zijn een zegen van God, wordt vaak gezegd. Maar wat als je kinderwens onvervuld blijft? Alec en Annemieke Timmerman delen hun persoonlijke en kwetsbare verhaal over hun onvervulde kinderwens in Bij Jorieke. Na twee jaar komen ze in een medisch traject terecht waarin ze veel ethische keuzes moeten maken. Heen en weer geslingerd worden tussen hoop en teleurstelling roept ook veel vragen op naar God: “Soms leek het alsof iedereen tegelijk zwanger was.”

Alec en Annemieke zijn heel open over hun traject en hopen hiermee ook dat mensen meer gaan beseffen dat niet iedereen zomaar kinderen krijgt. Annemieke: “Als je kinderen wilt en het lukt niet, is dat wel een heel gevoelig onderwerp. Ik weet nog dat ik het voor het eerst vertelde aan een collega en toch een soort schaamte voelde.” Alec: “Het wordt als normaal gezien dat je op een bepaalde leeftijd een relatie krijgt en daarna kinderen. In onze omgeving kregen steeds meer mensen kinderen en dan voelt het toch een beetje alsof je de boot hebt gemist.”

Bijzondere gesprekken

Door open te zijn over de onvervulde kinderwens, besefte Annemieke dat dit ruimte geeft en bijzondere gesprekken tot stand brengt. Alec: “In moeilijkheden vind je elkaar. De gesprekken gaan vaak verder dan onze onvervulde kinderwens, maar gaan ook over hoe het is om te leven in een gebroken wereld die niet maakbaar is? Hoe ga je daar mee om en wat heeft God daarmee te maken?” Maar ook ervaren ze dat het niet meteen een heel zwaar gesprek hoeft te zijn. Soms benoem je het gewoon even en daarna kun je weer lachen om andere dingen. Het mag er zijn.

God betrekken

Annemieke en Alec vertellen ook hoe ze God betrekken bij hun kinderwens en dat dit niet altijd makkelijk is. Alec: “Ik heb wel uit frustratie tegen muren geslagen. Het is niet per se dat je een antwoord wil, maar dat je het gevoel hebt dat je weet dat het aankomt. Dat je gehoord wordt door Hem.”

Luister het hele gesprek dat Jorieke had met Alec en Annemieke hieronder, waarin ze meer vertellen over het traject waar ze nu inzitten.

Beeld: Unsplash