Mannen moeten opener zijn over hun emoties, die oproep deed de Britse prins William deze week. Maar hoe ga je als christen goed om met emoties? “Als ik merk dat emoties me overweldigen, dan ga ik in eerste instantie naar God”, reageert therapeut en coach Carianne Ros. “Als ik wil uithuilen, doe ik dat in eerste instantie bij Hem. Vanuit daar merk ik dat een aantal emoties wegglijdt omdat God me een ander perspectief geeft.”

Perspectief

Ze haalt de Rationele Emotieve Therapie van Albert Ellis aan, bekend als de RET-therapie. Die therapie beschrijft dat er vanuit een gebeurtenis gedachten kunnen komen. Die gedachten sturen je gevoelens wat weer bepaald gedrag geeft. “Wat ik mis in het rijtje is God. Als je God daar tussen zet, krijg je andere gedachten en gevoelens. Als je God vraagt: geeft U me alstublieft Uw perspectief of vul me met Uw liefde, dan krijg je andere gedachten die weer andere gevoelens en gedrag en gevolgen hebben. Dan kun je krachtig blijven staan in datgene wat er gebeurt, ook al is het overweldigend.”

Serieus

Maar je emoties alleen met God delen is niet voldoende, het is volgens Carianne Ros ook nodig om je emotie te delen met een goede vriendin, familielid of coach. Ook is het volgens haar belangrijk om niet over emoties heen te stappen. “Sommige mensen zeggen helemaal niets en luisteren niet naar hun gevoelens. Het is belangrijk om je gevoelens serieus te nemen. Soms hoor je in de kerk: je moet vergeven. Maar je moet wel eerst ruimte geven aan alle emoties.”

Identiteit

Toch kun je ook doorslaan in emoties, dat het je identiteit gaat worden. “Een cliënt zei ooit: wat moet ik zonder mijn depressiviteit? Dat vond ik een hele eerlijke opmerking, maar ook heel schrijnend. Dan moet je vast blijven zitten aan je depressiviteit om de aandacht te krijgen die je wil hebben. Dan verval je in een slachtofferrol.”

Het hele gesprek met Carianne Ros kun je hier terugluisteren.