Janne wordt geboren met het syndroom van Down en haar biologische ouders willen haar niet accepteren. Via pleegzorg komt ze bij Carla en Bert Kwakkel wonen, die haar later adopteren. Over het bijzondere leven van Janne schreef Carla het boek ‘Ik ben Janne wel’ vol met uitspraken en gebeurtenissen van Janne. In Bij Jorieke vertellen moeder en dochter over het boek en hun geloof.

“We zagen Janne voor de eerste keer in de crisiopvang. Wij werden die ochtend gebeld dat we een meisje met down zouden krijgen. En daar lag ze, in het ziekenhuis, een klein hummeltje in een heel groot wit bed. Ze was toen al zes maanden maar ze leek net een pasgeboren baby. Het was in eerste instantie de bedoeling dat Janne vier maanden bij ons zou blijven om te kijken of haar biologische ouders haar alsnog zouden accepteren.”

Omgeving

“Toen die maanden over waren was het voor ons duidelijk: Janne hoort bij ons. De omgeving reageerde heel divers. Er waren mensen die gegeneerd in de wagenbak keken. Maar gelukkig waren er ook velen die haar meteen omarmden: ze hoorde er gelijk bij. Als ik nu terugkijk hebben wij ons hart laten spreken. Door het onbegrip werden wel veel contacten verbroken.”

Bidden

De tijd in het ziekenhuis was zwaar, zeker voor het geloof van Carla en haar man Bert. “Er stonden op een gegeven moment een groep cardiologen rondom een monitor. De specialist wilde een hartkatherisatie laten doen, maar dat was een operatie waar de handtekening van de biologische ouders voor nodig was. Wij waren wanhopig en gingen voor het eerst iets concreets vragen aan God. Het was zo bijzonder toen als het ware een lapje bindweefsel over het hart en de kamers groeide. Er was helemaal geen operatie nodig. Na dit wonder lazen we vaker de Bijbel en op een andere manier.”

Toestemming

Carla Kwakkel schreef een boek over het leven met Janne. Maar dat ging niet zomaar. “Voordat het boek uitgegeven werd, heb ik Janne om toestemming gevraagd. Ze zei toen gelijk: daar moet ik even over nadenken. Dat vond ik spannend, want als ze het niet goed zou vinden zou ik het niet uitgeven. Dat duurde een dag en een nacht en toen belde ze me: ik vind het goed, want ik ben ook wel een beetje leuk!”

Je kunt hier het gesprek met Janne en Carla Kwakkel terugluisteren:

Bron foto: Carla Kwakkel