Cocky Drost is met enige regelmaat te gast in Bij Jorieke, waarbij het vaak over seks en relaties gaat. Dit keer gaat het over leren houden van jezelf.

“Op een gezonde manier van de ander houden of daarmee in relatie staan, heeft alles te maken met van jezelf houden”, vertelt Cocky. Ze geeft nu speciaal een cursus voor singles. “Dat hoeft echt niet door te slaan, het gaat niet om je prestaties. Maar wel om te weten dat je ertoe doet en waardevol bent, gelijkwaardig. ”

Jezelf kennen

Hiervoor is het belangrijk om jezelf te kennen. Maar wanneer ken je jezelf dan? “Dat is een proces”, zegt Cocky. “Jezelf kennen is anders dan volwassen worden en kunnen omgaan met je emoties. Maar juist terug gaan naar hoe je als kind was, waar hield je van? Dat heeft te maken met je ziel, daar zit zo in wie je echt diep van binnen bent.”  Zelf is ze vanwege dit inzicht milder voor zichzelf geworden en corrigeert ze zichzelf minder voor wat ze voelt of doet.

De eerste stap in jezelf leren kennen is erkennen wat je voelt, en dat dit oké is. Zonder oordeel dus. Stap twee is dat je zelf verantwoordelijk bent voor hoe je je voelt. We denken snel: ik voel dit of dat, dus jij moet iets aanpassen of anders doen. Terwijl we bij onszelf iets voelen dat we veroordelen. Je hebt ook zelf verantwoordelijkheid wat je ermee doet en of je de emotie serieus neemt.”

Beluister het hele gesprek met Cocky: