Hoe zit het eigenlijk met leven na de dood? Wat zegt de Bijbel erover en welke verwachting hebben christenen? Marco van der Straten zoekt in zijn boek ‘als ik in de hemel kom’ naar antwoorden en daarover praat hij ook met Jorieke. Marco daagt je graag uit om ook na te denken over de vraag waar elk mens mee te maken krijgt: wat gebeurt er na dit leven?

“Mijn vader overleed 12 jaar geleden en de eindigheid van het leven hield me soms wel veel bezig. Ik dacht soms bijvoorbeeld zelfs na over mijn eigen begrafenis maar heb dat meer los kunnen laten. Ik ben een tijd ziek geweest, ik had een auto-immuunziekte. Ik dacht toen inderdaad: zie je wel, misschien gaat het de verkeerde kant op. Ik had daar wel rust in omdat het goed was met de mensen om me heen en ik op God kon vertrouwen. Maar het was wel gekke gedachte.”

Waarom heb jij je verdiept in de hemel?
“Ik kwam er langzamerhand achter dat ik er niet echt een beeld van heb. Als peuter had ik het beeld bij het overlijden van mijn opa. Ik zag een ladder in onze straat waar mijn opa op klom zo de hemel in. Ergens dacht ik wel de hemel is ergens ver weg, God is boven in de hemel. Ik was heel nieuwsgierig. En vorig jaar overleed mijn oma op 101-jarige leeftijd en kwamen die vragen weer naar boven. Veel mensen reageerde met zoete fantasieën, oma viert feest in de hemel of vroegen zich af of ze opa zou ontmoeten. Wat kan je er nou over zeggen? De Bijbel zegt er ook niet heel veel over.”

Waar heb je het nou over als je het over de hemel hebt?
“Je kan kort door de bocht zeggen in de hemel woont God, wat hebben wij mensen daarmee te maken. De tussentijd, tussen ons overlijden en de tijd dat Jezus terugkomt. Wat er dan met christenen gebeurd en waar je bent dat noemen we dan de hemel. Dat kan je zo noemen maar de vraag is of dat dan ook echt de hemel is. Toen mijn vader overleed had ik niet echt een plaatje van waar hij was. Ik wist dat hij vol vertrouwen en geloof was overleden.”

Wat betekende dat voor jou?
“Voor mij was het een soort leegte. Ik had wel vertrouwen dat het goed zou zijn omdat hij bij Jezus zou zijn. Maar ik was wel nieuwsgierig, juist omdat het me opvalt dat er weinig over gesproken wordt. Ik denk dat dit is omdat we zoekende zijn. Zeker bij protestanten kunnen we bang zijn voor teveel fantasie en onze eigen plaatjes te plakken op de hemel. Maar het heeft ook iets moois als het je bijvoorbeeld helpt om met verdriet om te gaan.”

Je kunt hier het hele gesprek met Marco van der Straten terugluisteren.

Beeld: Groot Nieuws Radio