In Nederland zijn er jaarlijks tussen de 200 en 230-duizend mensen slachtoffer van huiselijk geweld. Vrouwen die hun thuissituatie zijn ontvlucht komen in een crisisopvang terecht, vaak met kinderen. Het project De Nieuwe Toekomst komt in actie voor vrouwen die hier mee te maken hebben gehad. Het project wordt in vier provincies uitgevoerd, in Noord Holland door FNV Vrouw en de Blijfgroep. Bernadette Vieverich is projectleider en vertelt wat zij voor deze vrouwen doet. 

“Wij helpen vrouwen stappen te zetten op de participatieladder. Het uiteindelijke doel is dat zij economisch onafhankelijk worden. Vrouwen die onafhankelijk zijn hebben minder kans om terug te vallen op een nieuwe geweldsituatie. Ze zijn dan niet meer afhankelijk van hun partner of van hun ouders.”

Geïsoleerd

Bernadette Vieverich ziet vaak dat deze vrouwen geïsoleerd zijn en geen sociaal netwerk hebben. “De vrouwen krijgen een nieuwe woning in een andere gemeente omdat ze niet meer kunnen wonen in hun huidige plaats. Ze moeten echt helemaal opnieuw beginnen. En wij gaan deze vrouwen helpen met het opbouwen van een goed netwerk.”

Netwerk opbouwen

“Het zijn gruwelijke cijfers en een grote groep mensen die hier mee te maken hebben. Die groep die de stap durft te zetten en helemaal opnieuw begint hebben mensen nodig die ze helpen. En daar hebben wij in de regio Amsterdam vrouwelijke coaches bij nodig.Iemand die haar helpt om de eerste stappen te zetten en het zelfvertrouwen terug te vinden. Solliciteren, vrijwilligerswerk doen: dat is wat wij participeren noemen om zo zelf een netwerk op te bouwen.”

Wil je meer weten over  de Nieuwe Toekomst? Lees hier meer.

Je kunt hier het hele gesprek met Bernadette Vieverich terugluisteren:

Bron foto: Pexels