Waarom is het zo moeilijk om keuzes te maken? Waarom is het maken van keuzes belangrijk? En hoe pak je dat aan? “Alles staat of valt met de keuzes die we maken. Ik zie dat mensen dat steeds moeilijker vinden. We zitten veel in ons korte brein, maken daardoor keuzes uit haast”, vertelt stiltecoach en schrijfster Mirjam van der Vegt maandag in Bij Jorieke.

Zichtbaar

“Als je een keuze maakt voor kwetsbaarheid, dan wordt zichtbaar waar jij voor staat. Daarom vinden veel mensen het ook spannend om te kiezen. Als je bijvoorbeeld een keuze maakt voor groen, dan is het voor de buitenwereld zichtbaar dat jij voor groen hebt gekozen. Hoe blijf je dan gaan voor je keuze? Je kan namelijk falen en mensen kunnen er iets van vinden. Kiezen is ook een beetje sterven. Als je voor het een kiest, dan sterft het ander.”

Geleefd worden

“Mensen die geen keuzes maken of zeggen ‘ik word geleefd’, die verpieteren”, vertelt Mirjam van der Vegt. “Mensen denken dat als ze geleefd worden, dat het buiten henzelf ligt. Maar je hebt echt een keuze! De keuzevrijheid is een groot geschenk aan de mens. Het is een geschenk waarmee we zelf kunnen kiezen. Je ziet dat al aan Adam die in het paradijs zelf mocht kiezen welke naam hij de dieren gaf. God verlangt ernaar om een relatie te hebben met een wezen dat zelf kiest.”

Bang voor keuzes

Mirjam van der Vegt vertelt dat het belangrijk is om in deze tijd een keuze ‘onverdeeld’ te maken en ervoor te gaan.  “Als je dat kunt, dan wordt je als een boom die deze wereld nodig heeft tegen het geraas van deze wereld. Voor jongeren is het een bekend fenomeen dat ze bang kunnen zijn om door te kiezen niet alles mee te kunnen maken. Daardoor worden ze bang voor keuzes en maken ze uiteindelijk niks meer mee.”

Het hele gesprek met Mirjam van der Vegt in Bij Jorieke kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebook Mirjam van der Vegt